Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fekete retek az epe és a máj védőőre

Mitől csodagumó a fekete retek?

A fekete retek igazi csodagumó. Nem is gondolnád, hogy ez a jelentéktelennek tűnő zöldségféle mekkora erővel bír! Mitől olyan különleges ez a növény?

A fekete retek illóolajban, fehérjében, szénhidrátban gazdag zöldség. Kiemelkedő a C-vitamin, kalcium, vas, foszfor tartalma.

A fekete retek - erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására is. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Kiváló immunerősítő.
 

Fekete retek történelem

A fekete retket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A fekete retke gyógyító hatása miatt már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén is.

 

Fekete retek hatásaMi mindenre jó a fekete retek?

1. Immunrendszer erősítő

2. Emésztési, és anyagcserezavarokra kedvezően hat

3. Étvágygerjesztő

4. Baktérium és vírusölő hatással rendelkezik

5. Jótékony a májra, reumára.

6. Tisztítja a légutakat

7. Epekő ellen és epegyulladásra is használják.

 

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-, B1-, B2- vitamin, valamint tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint. A fekete retek csípős íze azonnal elárulja, hogy igen gazdag mustárolajban és illóolajokban, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tokoferolok, karotenoidok és polifenolos komponensek).

A retek felhasználásakor a külső bőrét lehetőség szerint ne hámozd le, mert sok hatóanyag van benne.

A fekete retek vitamin tartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően és lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatású, segít a felgyülemlett víz eltávolításában.

Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek és abból is a reteklé-kúra. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.

Ezen kívül a retek leve sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást.

A retek frissen préselt nedve baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epetermelést fokozó, epepangást gátló és hashajtó hatással bír. Feloldja a légutakban lerakódott nyálkát és segíti annak kiürülését.

 

Fekete retek kúra mézzel epebántalmakra

Kisebb epekövek a fekete retek rendszeres fogyasztásával oldhatók. Erre két lehetőség kínálkozik.

Fekete retek mézzel epekőre

Az egyik a fekete retek frissen facsart levének fogyasztása, amihez ajánlatos mézet keverni (megakadályozza a puffadást). A népgyógyászatban ezt úgy alkalmazták, hogy este kivájták a fekete retek közepét, beletették egy szűkebb pohárba, majd mézet csepegtettek a retekre. Reggelre a retek levet eresztett, ami a mézzel együtt a pohár aljára csurgott le. Ezt kanalazták a mézzel együtt.

A második lehetőség a fekete retek cseppek  alkalmazása. Ezek készen kaphatóak. Esténként 12 csepp ajánlott 1 dl tiszta vízben oldva, kúraszerűen. Egy kúra 3 hét, majd 1 hét szünet után további 3 hét szedése javasolt.

Ugyanez javasolható az epe- és vesekövek kialakulásának megakadályozására, illetve az epe-utak és a vesék tisztán tartására.

Fekete retek cseppek a webáruházban>>>

 

Tippek fekete retek fogyasztásához

A fekete retket nem nagyon szoktuk megfőzni. Nem is baj. A legtöbb zöldséget csak elrontjuk a főzéssel, hiszen a nagy hő hatására elpusztítjuk a bennük lévő értékes vitaminokat. Szerencsére a fekete reteknek inkább nyers fogyasztását ismerjük.

Uborkareszelőn vagy zöldségszeletelőn egészen vékonyan szeleteld fel és fél órával étkezés előtt sózd le. Szendvicsekhez kiváló feltét.

Egy pici olíva- vagy lenmagolaj hozzáadásával kitűnő száraz húsokhoz, akár savanyúság helyett is. Ha fűszeresebben szereted, akkor meg is borsozhatod, vagy valamilyen fűszersóval ízesítheted.

Nyers salátákba is kitűnő apróra vágva. Ha joghurtot is adsz hozzá, a lehető legjobbat teszed az emésztőrendszereddel. Arra vigyázz csak, hogy lehetőleg este vagy kora délután edd meg, mert erőteljes bélmozgást és gázképződést okozhat. Ez pedig napközben a munkahelyeden vagy a suliban nem biztos, hogy szerencsés…

Szöllősi Adrienn


Tudj meg többet a természetes májvédelemről a www.termeszetesmajvedelem.hu oldalon!


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika