Allergia

Allergia

Allergia kezelése természetesen

A modern kor vívmányainak és a stresszes életmódnak köszönhetően egyre többen szenvednek allergiában. Magyarországon is már népbetegségnek számít. Látszólag ártalmatlan, de kellemetlen tünetekkel járó betegség. Nagyon ritka esetben lehet csak súlyos (pl. gyógyszer allergia, méhcsípés, étel allergia), ilyenkor azonban halálos kimenetelű is lehet. Érdemes ezért az első tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz fordulni, azonosítani az allergén anyagot és az allergia súlyosságát.

  Allergia, szénanátha elleni gyógymódok

Mi az allergia?

Allergiás reakció akkor lép fel, amikor a test egy - mások számára ártalmatlan - anyag ellen kórosan heves immunválaszt indít. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezik.

Az allergének szervezetbe jutásának alapján három alapvető allergiás reakciót különböztetnek meg:

- kontakt allergia – amikor az allergén anyaghoz érve, az érintkezés helyén bőrtünetek jelentkeznek (kiütés, bőrpír, hólyagok). Ez leggyakrabban vegyszerek, tisztítószerek, állatszőr, kozmetikumok, illatszerek használata során jelentkezik.

- táplálkozási allergia (étel allergia) – amikor egy étel, vagy egy élelmiszerben található összetevő allergiás reakciót vált ki az elfogyasztását követően. Ennek tünetei és súlyossága egyénenként eltérő. Felléphet bőrreakció (viszketés, bőrpír, kiütés), de nehezített légzés, gyomorpanaszok, puffadás, telítettségérzés, hasmenés, hányás is jelentkezhetnek. Nagyon gyakori a tejallergia, a mogyorófélékre vagy gluténra való érzékenység. De egyéni érzékenység bármilyen étellel vagy összetevővel szemben előfordulhat. Ha egy adott élelmiszerrel kapcsolatban gyakran érzel a fentiekhez hasonló tüneteket, feltétlenül hagyd el az étrendedből, és érdemes egy allergia tesztet is végeztetned.

- légúti eredetű allergia (szénanátha) – amikor az allergén anyagok irritálják a légutakat és a nyálkahártyákat, és nátha szerű tünetek jelentkeznek (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és torokviszketés). Leggyakrabban virágporok esetén fordul elő, de házipor és bizonyos illatszerek is kiválthatják.

 

Az allergia okai

 

Immunrendszer gyengeség és emésztési zavarok

Az allergia egyik fő oka az immunrendszer gyengeségében rejlik. Amikor az immunrendszer legyengül, mindig gondolni kell az emésztőrendszer zavarára is. Az immunrendszer 70%-a ugyanis a bélrendszerben található. Ezért az allergia elleni védekezésnél nagyon fontos a bélrendszer tisztítása, méregtelenítés, salaktalanítás és az immunrendszer erősítése vitaminokkal és gyógynövényekkel.

Az immunrendszer legyengülését gyakran a stresszes életmód, valamint vitamin- és ásványi anyagban szegény táplálkozás okozza. Ezért a stressz csökkentése, valamint a vitamindús táplálkozás mindenképpen előnyös lehet az allergiás reakciók csökkentésében.

Nagyon fontos tudni, hogy bizonyos ételekkel szembeni intolerancia hosszú távon súlyos allergiás tüneteket vagy asztmát eredményezhet. Leggyakrabban a tej és a glutén okozhat ilyesmit. Sokáig rejtve maradhat, ha nem figyelünk a jelekre. Puffadás, székrekedés, étkezések utáni telítettség érzés jelentkezhet a tejes vagy gluténos ételek elfogyasztása után.  Hosszú távon a bélbolyhok és a bél nyálkahártyája is megsínyli a dolgot. Romlik a tápanyagok felszívódása a bélből, hasi fájdalom, bélgyulladások, fekélyek alakulhatnak ki. A bél állapotának romlásával egyre több dologgal szemben jelentkezhet allergiás reakció, ami szénanátha vagy ekcéma, bőrkiütések formájában nyilvánulhat meg. Minden ilyen jellegű allergiánál először gondoljunk a tejtermékek és/vagy a glutén tartalmú élelmiszerek elhagyására.

 

Az allergia lelki okai

Allergia lelki okaiMint minden betegségnek, az allergiának is van lelki háttere. Önvizsgálattal vagy szakember segítségével érdemes feltérképezni a lelki problémát, hogy a betegség kiváltó okát meg lehessen szüntetni.

Az allergia nem más, mint elfojtott agresszió és erős érzékenység a konfliktusra. Megfigyelhető például, hogy a gyakran veszekedő szülők gyerekei allergiával küszködnek.

Az allergén anyag szimbolizálja azt a tulajdonságot, amelyet az allergiás ember elutasít. Ahogyan lelkileg elutasítja az adott dolgot, testi szinten is ellenállást tanúsít a szimbólummal, vagyis az allergén anyaggal szemben.

Bőrt érintő allergia: jelentése határ, kapcsolat, gyengédség. A külvilággal való érintkezés és kapcsolatteremtés problémáját mutatja. Nehézségek egy új közösségbe való beilleszkedésnél, munkatársak vagy családtagok iránt érzett ellenszenv, valakire allergiás az illető. Jelképezi a hatalomról való lemondást is.

Pollenallergia: félelem a termékenységtől, szerelemtől, a szexualitástól, ösztönszerűségtől. A tüdő és a légutak érintettek ilyenkor, melyek a szabadság, a kapcsolatteremtés és a kommunikáció szimbólumai. A pollenallergiában szenvedőknek valamelyik (vagy mindegyik) területen problémájuk van.

Szőrallergia: az ebben szenvedő egyén nem tudja elfogadni a kedveskedést, szeretetet, simulékonyságot. Többnyire ő maga sem tudja kimutatni ezeket a másik felé.

Ételallergia: az emésztőrendszer problémája a külvilágból érkező információk megemésztését szimbolizálja lelki síkon. Aki ételallergiában szenved, nehezen vagy egyáltalán nem képes megemészteni, ami körülötte történik, de le kell nyelnie, ezért szervezete védekezik a megemésztése ellen. A tejallergia az anya-gyermek, a lisztallergia az apa-gyermek kapcsolat rendezetlen problémáira hívja fel a figyelmet

 

Allergia természetes gyógymódjai

Mindenfajta allergiánál az első és legfontosabb, hogy az allergén anyagot azonítsuk. Bizonyos allergéneknél ezt csak szakorvosi vizsgálaton lehet megállapítani (pl. melyik növény pollenjére, milyen ételösszetevőre vagyunk allergiásak). Az orvos utasításait és az előírt konzervatív kezelést célszerű betartani. Súlyos allergiában szenvedők asztmás rohamot kaphatnak, bizonyos rovarcsípések vagy ételek halált is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

A hagyományos orvoslás kínálta gyógyszeres kezelés mellett azonban számos természetes módszer létezik, amellyel az allergiás tünetek enyhíthetőek, bizonyos allergiák pedig megszüntethetők. Ebben az is segít, ha azonosítani tudjuk a kiváltó lelki tényezőt, és képesek vagyunk változtatni azon.

Az alábbi módszereket mindegyik típusú allergiánál érdemes (vagy szükséges) elvégezni.


Allergia,  szénanátha, porallergia kezelése
Az allergén anyagok azonosítása és elkerülése

Mivel az allergiás tünetek csak az allergén anyag(ok) jelenlétében jelentkeznek, ezek kerülése alapvető. Sajnos azonban nem mindig lehetséges.

Méregtelenítés és fokozott immunerősítés

Valamennyi allergiánál jellemző a szervezet méreganyagokkal való túlterheltsége. Többnyire a táplálkozás útján visszük be a legtöbb méreganyagot, amellyel a szervezetnek folyamatosan küzdenie kell, így az immunrendszer legyengül, és nem tud elegendő energiát fordítani az egyéb, külvilágból érkező „támadások” kivédésére. Ezért az allergiás embernek nem árt visszafognia a cukor, a fűszeres és zsíros ételek, valamint a tejtermékek fogyasztását.

Évente egy vagy két alkalommal szükséges méregtelenítést végezni gyógynövény főzetekkel.

  • 2. lépés a vesetisztítás: Az erre alkalmas gyógynövények az aranyvessző, nyírfalevél, és mezei zsurló. Ezek a gyógynövények vizelethajtó tulajdonságúak, szépen átmossák a veséket és húgyhólyagot, kimossák belőle a lerakódott méreganyagokat. A kúra tartson 2 hétig, napi két bögre gyógytea fogyasztásával. A kúra alatt érdemes több folyadékot inni a szokásosnál. (Szívbetegeknek, veseelégtelenségben szenvedőknek és várandósoknak nem ajánlott, vagy csak orvossal történő konzultáció után!)
  • 3. lépés a salaktalanítás: a még szervezetben maradó salakanyagok kisöprése a szervezetből. Alkalmas salaktalanító gyógynövények a gyermekláncfű gyökér, tarackbúza gyökér, csalánlevél, aranyvesszőfű. Ezek teáját is érdemes legalább 2 héten át, napi két bögrével fogyasztani.
  • 4. lépés a májregenerálás: a rengeteg méreganyaggal való megbirkózás, bizony nem kis kihívást jelentett a májunk számára. A méregtelenítés végén ezért nem árt kicsit helyre rakni, hogy újra megfelelően végezze feladatát. Ebben segít a májregeneráló hatású máriatövis, amellyel legalább egy havi kúrát érdemes tartani. A kúrát máriatövis magolajjal vagy máriatövis kivonatot tartalmazó kapszula szedésével végezd. A máriatövis tea kevésbé hatékony.
  • 5. lépés az immunerősítés: a méregtelenítést követően a bélrendszer kitisztult, így most már könnyebben szívódnak vissza a bélből a tápanyagok. A szervezet megkönnyebbült, jobban beépíti a szükséges vitaminokat. Egyél több vitamindús ételt: gyümölcsöt, zöldséget, saláta félét és igyál 100%-os gyümölcsleveket. Az immunerősítő gyógynövények is segíthetnek: echinacea, csipkebogyó, citromfű. Ezeket ajánlott tea formájában fogyasztani, legalább napi egy bögrével.
    Immunerősítésben nagyon hatékony a Maria Treben svédkeserű, amit "Hosszú élet elixírnek" is neveznek. Rendszeres fogyasztásával erősödik a szervezet, ellenállóbbá válik a környezetből érkező ártó hatásokkal szemben. Emellett fiatalító, sejtregeneráló hatású is. Egyedülálló abban, hogy nem tartalmaz alkoholt, ezért gyermekek, cukorbetegek és májbetegek is fogyaszthatják. Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, a máj és az epe működésére. Ha az emésztőrendszer állapota javul, nem csak a közérzetünk válik jobbá, hanem az allergiás tüneteink is csökkennek.

 

Béltisztítás - átütő siker az allergia elleni harcban

A vastagbél redőiben évek alatt nagyon sok salakanyag tapad le. Ez egyrészt táptalaj a baktériumok számára, melyek anyagcseréjükkel toxinokat (méreganyagokat) juttatnak a bélbe. Ezek pedig szépen felszívódnak a bélfalon keresztül. Így folyamatosan mérgezzük magunkat. A máj túlterhelődik, nem tud a szervezet kitisztulni, ezért az immunrendszer legyengül és számos betegség - pl. allergia, bőrbetegségek, elhízás, gombás fertőzések és ízületi gyulladás alakul ki.

Érdemes évente 1-2 alkalommal béltisztítást végezni. Ehhez ma már számos segítség létezik. Elmehetünk colon-hydroterápiára, ahol vízsugárral átmossák a bélrendszerünket. Ez egy picit lehet, hogy kellemetlen, hosszadalmas is, de nagyon hatásos.

Ehhez közelítő eredményt érhetünk el bizonyos étrend-kiegészítőkkel és gyógynövényekkel. Előnyük, hogy kíméletesebbek, és otthon is tudjuk őket alkalmazni. Javasolt például az útifű maghéj. Ez úgy működik, mint a radír. Szemcséi ledörzsölik a bél falára tapadt salakanyagot. Rostban dús, ezért a székletnek is tömeget ad. Székrekedés ellen is hatékony. A kúra alatt fogyassz sok folyadékot, legalább 2-3 litert, mert enélkül az útifű maghéj nem tud megdagadni a bélben és nem fejti ki megfelelően a hatását.

Oxytarm béltisztító tablettaSzintén jó megoldás az Oxytarm kapszula, amelynek különleges kristályos szerkezete van. Ez a szerkezet biztosítja, hogy a kapszula hatóanyagai ne oldódjanak fel a gyomorban, csak a bélben. Az így felszabaduló oxigén, magnézium és bioflavonoidok fellazítják az akár több éves lerakódásokat a vastagbél faláról. Ily módon az ártalmas baktériumok, gombák és vírusok sem kapnak tovább táptalajt és elpusztulnak, illetve a laktobacilusok elpusztítják őket. Az oxigén-gazdag környezet mindent megtisztít és fertőtlenít a vastagbélben. Ezáltal javul a tápanyagok felszívódása és az egész szervezet működése.

Szintén nagyon hatásos a perui kovaföld por.

Ez egy természetes anyag, amely 15 féle ásványi anyagot tartalmaz. Hatékonyan méregtelenít, kitisztítja a bélrendszert. Felszívja és kiüríti a szervezetből a gombákat, vírusokat, baktériumokat és nehézfémeket. Nagyon jótékony a bőrre, körmökre és a hajra is, melyeket erősít és ellenállóvá tesz.

 

Kosárba

 

Az allergia tüneteinek enyhítése természetes módon

 

Légúti allergia (szénanátha) természetes gyógymódjai

A légúti allergia vagy szénanátha a belélegzett levegőben lévő anyagokra adott válaszreakcióként jön létre. A négy legfontosabb problémaforrás a házipor, a pollen, az állati szőr és a penészgomba. Valamelyik allergénnel elkerülhetetlenül találkozik az allergiára hajlamos személy. Míg a legtöbb allergén anyag elkerülhető (pl. az állati szőr), vagy pedig csak időszakosan okoz tüneteket (pl. a virágporok csak az adott növény virágzásakor), addig a házipor szinte mindenütt jelen van.

Az allergia tünetei

A szénanátha tünetei:

- tüsszögés
- orrfolyás
- orrdugulás
- köhögés
- légzési nehezítettség
- szem- és torokviszketés
- szem kipirosodás
- ödéma a szemek alatt
- fokozott könnyezés

 

Gyógynövények szénanáthára

Csalán: a benne lévő kvercetin nevű flavonoid gátolja a hisztamin termelődését és gyulladásgátló hatású. Az allergiás időszakban érdemes napi 2-3 bögre csalánteát meginni. Két hónapnál tovább azonban ne alkalmazd.

Cickafarkfű: a benne található kamazulén nevű vegyület, csökkenti a szervezetben az allergiával is együtt járó gyulladást, segíti a szervezetet a hisztamin felszabadulása által előidézett rossz közérzet elviselésében. Pár napos használat után érezhetően javul a beteg általános közérzete. A megfelelő hatás érdekében napi 2 bögrével érdemes meginni belőle. Hatékonyabb kamillával együtt alkalmazva.

Lándzsás útifű és a kakukkfű: e két növényt gyakran alkalmazzák allergiaellenes gyógyteákban. Elsősorban a légutakat tisztítják, csökkentik a váladékképződést, könnyítik a légzést.

Koriander: a növény friss zöld levelének leve, napi 3 alkalommal egy teáskanálnyit fogyasztva, hasznos allergiák, szénanátha, bőrkiütés esetén. Hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken és a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki.

 

Orrviszketés, orrfolyás enyhítése természetes módon

A kellemetlen orrviszketés és orrfolyás ellen hatásos lehet a sós vizes orrmosás vagy orröblítés. Ha teheted, himalája sót válassz a kezeléshez. Egy gramm himalálja sót keverj egy deciliter felforralt és lehűtött vízhez. Az oldatot cseppentő, injekciós fecskendő, vagy speciális pumpa segítségével juttathatod az orrodba. Kíméletesen tisztít, kimossa a már bejutott polleneket, nedvesen tartja a nyálkahártyát, mellékhatásai pedig (helyesen elkészítve az oldatot) egyáltalán nincsenek. Ha nagyon idegenkedsz a módszertől, próbáld ki a tengeri sós orrsprayket.

 

Szemviszketés, könnyezés, szem pirosság enyhítése természetes módon

Szemviszketés az allergia egyik tüneteAz allergia sajnos a szemeket sem kíméli. A tünetek enyhítésére készíts szemvidítófűből főzetet: 2,5 dl vízzel forrázz le 2 teáskanál szemvidítófüvet, majd 10 percig hagyd állni. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni. Tiszta gézlapot vagy kozmetikai vattakorongot márts bele és ennek segítségével mosd át naponta többször a szemedet, vagy tégy rá borogatást.

A kamilla nem ajánlott, nagyon szárítja a kötőhártyát, ezért még sérülékenyebbé teszi.

Zöldteás szemöblítő: Készíthetsz szemöblítő folyadékot két filter zöldteából és egy csésze felforralt desztillált vízből. Csak akkor használd, ha már teljesen kihűlt. Napi kétszer mosd meg a szemeidet a főzettel, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Nyers krumplis pakolás: nagymamám szemviszketés ellen hűtött, karikára vágott nyers krumplit használt, amit legalább 20-30 percre a szemekre helyezett. Hatékonynak bizonyult, de egy idő után bebarnult és nem volt valami gusztusos.

Ha más nincs a közeledben, tiszta hideg vízzel mosd ki a szemeidet, vagy hideg vizes borogatást tegyél rá. Ez enyhítőleg fog hatni.

 

Alternatív gyógymódok allergiára

Sóterápia: A terápia során a sós levegőben lévő nátriumionok a belégzéskor olyan helyekre is eljutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék telepednek meg. Ezeket nem lehet eltávolítani a testből, ám a sós levegő képes lekötni őket, így a felköhögött váladék révén ki tudnak ürülni. A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál és magához vonzza a szennyeződéseket. Természetes antibakteriális hatásával elsősorban a tüdő, a légutak, és a hörgők tisztításában eredményes.

Akupunktúra allergia ellenAkupunktúra: A szénanátha, légúti allergia kezelésében nagyon hatékony az akupunktúra. Általában legalább 10 kezelést szoktak ajánlani. Aki már kipróbálta, esküszik erre a módszerre. Sokuk gyógyszerek segítsége nélkül vészeli át a pollenszezont. Azonban ha az életmódodon nem változtatsz, egy-két éven belül visszatérhet az allergia és szükséges lehet az újabb kezelés.

Szintén hatékony a talp reflexzóna masszázsa. Ehhez töltsd le a talptérképet itt: talpterkep.pdf

Kezelendő területek: mellékvesék(23) , vesék (25), húgyvezeték (27), húgyhólyag (28), mellékpajzsmirigy (11), mellkas-tüdő (13), reflexzónái.

 

 

Ételallergia és kontakt allergia tüneteinek enyhítése természetes módon

Ételallergia ellenMindkettőre jellemző az alábbi bőrtünetek jelentkezése:

- csalánkiütés
- hólyagok a bőrön
- piros foltok
- égő, viszkető érzés a kiütések és bőrpír területén

Az ételallergiát kísérheti még hasi diszkomfort érzés,  gyomorfájás,  gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés.

A kiütések, hólyagok erős viszketéssel járnak, de lehetőleg ne vakard! Ezzel súlyosbíthatod a helyzetet. Rovarcsípésnél például a bőr alá került allergén anyagot szétszórhatod a vakarással, így nagyobb területen keletkezik allergiás reakció.

A vakarás következtében a hólyagok nehezebben gyógyulnak, felülfertőződhetnek.

Az égő, viszkető érzést leggyorsabban hűsítéssel tudod enyhíteni. Erre alkalmas a rozmaring illóolaj és a borsmenta illóolaj, amit érdemes vízzel hígítani legalább 1-1 arányban, ha érzékeny a bőröd. Ha semmi nincs a közeledben, akkor a hideg víz vagy egy jégkocka is segít.

 

Gyógynövények allergiás bőrkiütésekre

Körömvirág: főzetét használhatod lemosó- és borogató szerként, de kenőcsként vagy olajként is alkalmazhatod. A kiütések a bőr gyulladásos folyamatát jelentik, a körömvirág remek gyulladáscsökkentő. Enyhíti a viszketést, segíti a pirosság visszahúzódását.

Aloe vera: ha van otthon aloe verád, akkor törd le egy levelét és a belőle kifolyó sűrű, vízszínű anyaggal kend be a kiütéses területet. Ha nagy a felület, vagy elutazol és nem tudod magaddal vinni a növényt, akkor nagy tisztaságú aloe vera gélt vagy aloe sprayt vásárolj. Az aloe vera összehúzó hatású és gyulladáscsökkentő. A bőr mélyebb rétegeibe hatolva belülről kifelé gyógyít. Az elvakart csípések és kiütések hatékony gyógyítója. Enyhíti a viszketést és hűsítőleg hat.

Bojtorján: úti lapuként is ismerheted. Hatalmas lapulevelét kicsit morzsold össze vagy egy faág segítségével ütögesd meg, majd dörzsöld be vele az allergiás bőrterületet. Enyhíteni fogja a viszketést. Teaként fogyasztva is segíti az allergiás reakciók enyhülését, de ez nem hoz azonnali hatást. Borogatásként, lemosóként azonban használhatod a főzetét is.

Gyermekláncfű: pitypang más néven. Külsőleg is használható, belsőlegesen teaként fogyaszthatod, a következőknél: bőrviszketés, sömör, kiütések, allergiás pöttyök. Ezek a tünetek általában együtt jelentkeznek a máj leterheltségével (ezért fontos a méregtelenítés!!!). Allergiás, bőrkiütéses csecsemőknek, gyermekeknek fürdőt készíthetsz belőle. Kétéves kortól fél csésze tea, három részre osztva a gyermeknek adható, tejkiütés, izzadásos kiütés, és tojásallergia esetén. A levelek nedvét is alkalmazhatod ecsetelőként. Arra figyelj, hogy tiszta helyről szedd. Lehetőleg ne forgalmas utak mentén, városi parkokban vagy kutyasétáltatásra használt területről gyűjtsd.

Tejoltó galaj:  A tejoltógalaj mindenféle bőrtünetre nagyon jó hatással van. Csökkenti a viszketés, a bőrpirt, és segíti a bőr regenerációját. Rosacea vagy pikkelysömör esetén akár tünetmentességet is elérhetünk vele. Lemosószerként vagy kenőcsként is alkalmazható.

 

Kalcium allergiás reakcióra

Főként rovarcsípésnél szokták alkalmazni, de bármilyen allergiás bőrtünet esetén jól bevált módszer, ha azonnal iszol egy nagy adag kalcium pezsgőtablettából készített italt. A kalcium tabletta formában is kiváló, de lassabban fejti ki a hatását, mint a feloldott pezsgőtabletta. Ha allergiás vagy, mindig legyen nálad kalcium!

 

Saját történetem - avagy hogyan gyógyultam ki a szénanáthából

Évtizedeken át szenvedtem az allergiától, ezért pontosan tudom, mit él át, aki, érzékeny a virágporra, állatszőrre vagy bármi másra. Nálam  15 éves koromban jelentkezett először egy augusztusi balatoni nyaralás során. Bedagadt és viszketett a szemem, hol bedugult, hol folyt az orrom, emiatt nem tudtam rendesen aludni. A szabadtéri programokra a végén már ki sem mozdultam a családdal. Mondanom sem kell, hogy mennyire tönkre tette a nyaralásomat.

Otthon aztán elvittek a szüleim orvoshoz. Végeztek allergia tesztet a karomon, aztán légzésfunkciót vizsgáltak. Megállapították, hogy allergiás vagyok a parlagfűre, a fekete ürömre és a fűfélékre.  Antihisztamin tartalmú gyógyszert írtak fel és orrsprayt. Ezek viszonylag elviselhetővé tették a tüneteimet. Azonban a tüneteim nem csak ezeknek a növényeknek a virágzási szezonjában jelentkeztek. Bár enyhébb formában, de télen is, és gyakorlatilag egész éven át szenvedtem az allergiától. Az orvosom tanácstalan volt. Legjobb tudása szerint azt mondta: "Biztosan allergiás a poratkára." Hm. Hát igen. Végül is az mindig jelen van a lakásban, évszaktól függetlenül. Innentől egész éven át, szünet nélkül szednem kellett különféle gyógyszereket. Orrspray nélkül nem is tudtam létezni. Ez utóbbi azonban tönkre tette a szaglásomat, ráadásul egy állandó gyulladást idézett elő az orrnyálkahártyámon. Ez ellen úgy védekezik a szervezet, hogy megvastagítja az irritált nyálkahártyát, ami beszűkíti az orrnyílást. Már emiatt sem szelelt rendesen az orrom. Az orrnyálkahártya megvastagodását polipnak is nevezik. Az orvosok állandóan meg akartak műteni, ami azzal járt volna, hogy lekaparják a megvastagodott részt. Nem túl kellemes és ráadásul kiújulhat, főként azért, mert ez is csak egy tüneti kezelés. Azt már akkoriban is tudtam, hogy ha az alapbaj nincs megoldva, teljesen felesleges egy ilyen műtétre vállalkoznom. Nem is vetettem alá magam!

32 évesen, amikor elkezdtem gyógynövényekkel és természetes gyógymódokkal foglalkozni, menstruációs problémára kipróbáltam a Maca port. Ez egy perui zöldség gyökér, ami rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hormonszabályozó hatása van és rendkívül jól erősíti az immunrendszert is. Ráadásul nem lehet túladagolni és nem tapasztaltam mellékhatását sem. Szóval az történt, hogy kb. két hete szedtem naponta egyszer egy pohár vízben feloldva egy teáskanálnyi maca port, amikor arra lettem figyelmes, hogy nem tüsszögök. Nem viszket a szemem. Kapok levegőt. Egy hónap maca por szedése után letettem az allergia gyógyszeremet és maradt csak és kizárólag a maca por. Szinte teljesen tünetmentessé vált az allergiám. Nagy felfedezésemet elújságoltam lelkesen a kolléganőimnek, akik között szintén jó néhányan szenvedtek szénanáthában. Mindenki ki akarta próbálni. Ki is próbálták, és mindegyikőjük hasonló hatásról számolt be. Azóta is lelkes maca por fogyasztók.

A maca por azonban mégis csak a tünetekre hatott. A végleges gyógyulásomat éppen ezért nem ennek a szedése hozta. 37 éves koromban elmentem egy természetgyógyászhoz biorezonancia vizsgálatra. Pusztán a kíváncsiság vezetett, hiszen ekkor már elég mélyrehatóan foglalkoztam az alternatív gyógymódok nyújtotta lehetőségekkel. Gondoltam, éppen ideje ezt is kipróbálnom. A biorezonancia vizsgálaton meglepő dolgot állapított meg a természetgyógyász: nem termelődik a szervezetemben elegendő tejfehérjét bontó enzim. Ennek hiányában a szervezetem nem tudja rendesen lebontani a tejfehérjét, ami elég nagy méretű fehérjemolekulákból áll. Az emésztőrendszerem ezért folyton túlterhelt, az emésztési idő rendkívül hosszú, és a bélnyálkahártya állandó irritáció alatt áll. Gyerekkorom óta probléma volt egyébként az étkezések utáni telítettség érzés, felfúvódás és állandó székrekedéssel is küzdöttem. Azt is tudni kell, hogy a nehezen emészthető ételekkel a máj és az epe erőteljes küzdelmet folytat. Nagyon leterheli ezeket a szerveket, emiatt a májnak nincs megfelelő kapacitása a többi bejutó méreganyag megfelelő kiválasztására, ezért átmenetileg a feldolgozatlan méreganyagokat elraktározza, főként zsírban. Ez túlsúlyhoz is vezethet, de néhány plusz kiló fölösleghez mindenképpen. Ezek az elraktározott méreganyagok aztán mindenféle betegségekhez vezetnek. Legfőképpen ízületi gyulladásokhoz, bőrbetegségekhez és allergiához.

A vizsgálat után 6 hetes szigorú tejtermék mentes diéta következett. Emellett egyéb fehérjetartalmú ételekről is le kellett mondanom, mint pl. a tojás, szója és a sertéshús. A diéta mellett csalán tea kúrát kellett végeznem 2 hétig (ez rendkívül jó vértisztító és méregtelenítő gyógynövény), majd a Naturland májvédő teakeverékből kellett innom napi 2 bögrével két héten át, ezután pedig a Naturland salaktalanító tea következett napi kétszer 2 héten át. Emellett egy homeopátiás cseppet is kellett szednem 6 hétig, ami a nyirokutakat tisztította.

Mi történt a 6 hetes kezelésnek köszönhetően?

  • Lefogytam 4 kilót
  • Rendszeressé vált a székletem
  • Kevesebb lett a pattanásom
  • Megszűnt a menstruációs problémám
  • Szebb lett a bőröm
  • Jobb lett a közérzetem
  • Pihentebben ébredtem reggelente
  • Megszűnt az allergiám

Most már három éve nem fogyasztok tehéntejet egyáltalán, amit növényi tejjel helyettesítek. Kerülöm a tejtermékeket, főként a tejszínt. Ha néha napján megeszek egy tejfölös vagy túrós ételt, általában hasmenésem lesz tőle, annyira elszokott tőle a szervezetem. Ha több napon át minden nap eszek valamilyen tejterméket (pl. tejföllel habarok be egy főzeléket és ebből mondjuk három napon át eszek napi egy-két tányérral), akkor székrekedésem lesz, és legalább egy hét, mire rendbe tudok jönni.

Szóval mindenkinek ajánlom, aki allergiában vagy más betegségben szenved, hogy feltétlenül vizsgáltassa ki, hogy nincs-e olyan étel, aminek az emésztése problémás lehet a számára. Különösen a glutén és a tej tekintetében. Ha az emésztőrendszer túlterhelt, a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben és ez bizony olyan komoly problémákhoz vezethet, mint az allergia.

Én megtaláltam az alap problémát a biorezonancia vizsgálat segítségével, és azóta is hálás vagyok annak a természetgyógyásznak, aki a vizsgálatot végezte. Mert azóta allergia szempontjából teljesen tünetmentes vagyok, és köszönöm szépen, jól érzem magam!

allergia kezelése természetesen

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Így gyógyulhatsz