A nagy karácsonyi ajándék tervező csekklista – 3 egyszerű lépésben

A nagy karácsonyi ajándék tervező csekklista – 3 egyszerű lépésben

A karácsonyi ajándékok beszerzése sokaknak a legnagyobb stressz forrás az évvégén. Rohangálunk üzletről üzletre, végigböngészünk ezernél is több webáruházat, de a végén mégis az utolsó percben veszünk valamit, csak azért, hogy ki legyen pipálva. Pedig év közben egy csomó remek ötletünk támad, hogy ki minek is örülne a legjobban Karácsonykor, mégis, ahogy közeledünk a nagy nap felé, egyre inkább kétségbe esünk, mert egyszerűen, amikor kellene, semmi sem jut az eszünkbe.

A nagy karácsonyi ajándék tervező csekklistaLegyen az idei Karácsony más! Felejtsd el a stresszt, a kapkodást, a kétségbeesést és a „veszek valamit, hogy ki legyen pipálva” típusú ajándékokat! Ebben segít neked a nagy karácsonyi ajándék tervező csekklista, amelyet 3 egyszerű lépésben összeállíthatsz! Ha ezt megcsinálod, idén mindenkinek klassz ajándékot fogsz adni és nem fogod végig stresszelni az évvégét.

Nem kell hozzá más, csak egy toll, néhány üres papír vagy egy jegyzetfüzet, és egy nyugodt óra, amit félrevonulva töltesz. Figyelj, mutatom, hogy hogyan készítsd el a saját csekklistádat, hogy pofon egyszerű legyen a karácsonyi ajándékvásárlás!

 

1. lépés – Kiket szeretnék megajándékozni?

Magamon is tapasztaltam korábban, hogy azért vettem az utolsó percben ajándékot, mert valakiről megfeledkeztem. Ilyenkor már nincs idő túl sok ötletelésre, ezért berohanok az első utamba kerülő boltba és veszek valami sablonos ajándékot. Ez nem túl szerencsés, mert a megajándékozott azonnal levágja, hogy kb. semmi időt nem töltöttem azzal, hogy kitaláljak valami olyat, aminek valóban örülne, vagy ami igazán neki szólna. Kellemetlen neki is és nekem is.

Azért, hogy ne keveredj ilyen kellemetlen szituba, a csekklistád összeállítását kezdd azzal, hogy végiggondolod, ki mindenkinek szeretnél karácsonyi ajándékot adni.

Én két oszlopba szoktam írni a neveket.
Az egyik oszlopba azoknak a nevei kerülnek, akikkel szorosabb a kapcsolatom, érzelmileg közelebb állnak hozzám, akik igazán fontosak a számomra, és akiket elég jól ismerek ahhoz, hogy személyre szabott ajándékokkal lepjem meg őket. Ilyenek például a családtagjaim, a kedvesem, a legjobb barátaim, a legkedvesebb kollégáim.

A másik oszlopba olyan emberek nevei kerülnek, akikkel kevésbé szoros a kapcsolatom, érzelmileg nem kötődök hozzájuk annyira, esetleg csak illendőségből szeretném megajándékozni őket. Ilyenek például azok a kollégáim, akikkel ugyan egy irodában dolgozok, de nem avatom be őket a magánéletembe és nem megyek velük ebédelni sem, ha nem muszáj. Ide írom a távoli rokonaimat, akikkel csak a nagy sátoros családi ünnepeken találkozok. Szintén ide írom azokat a barátaimat, akikkel néha összefutok egy kávéra, de nincsenek jelen a napi életemben. De ide lehet írni a gyereked osztályfőnökét, a fiad barátnőjét vagy lányod barátját, esetleg azok szüleit, a szomszédot, és mindenki mást, akinek úgy érzed, illő lenne ajándékot venni, ha csak jelképes ajándékról is van szó.

Itt egy ötletadó minta lista, amit használhatsz. Csak helyettesítsd be nevekkel, és ha eszedbe jut még valaki, egészítsd ki. A neveket szabadon tologathatod egyik oszlopból a másikba, ahhoz mérten, hogy neked mit jelentenek érzelmileg.

Számomra fontos emberek

Számomra kevésbé

fontos emberek

 Apu

Kanadában élő nagybácsi és nagynéni

 Anyu

A kollégám/osztálytársam, akit kihúztam a céges/iskolai karácsonyi húzáson

 Tesók

Barátnők/haverok, akikkel évente párszor összeülünk beszélgetni

 Nagyi

A főnököm

 Nagyapa

A gyerekem osztályfőnöke

 Kedvesem

A gyerekem külön tanára / zenetanára / nyelvtanára

 Keresztanyu

A gyerekem kedvese

 Keresztapu

A gyerekem kedvesének a szülei

 Unokatesók

A szomszédom

 Nagynéni

Céges partnereim (könyvelőm, bérszámfejtőm, legjobb vásárlóm, legrégebbi partnerem,…stb.)

 Nagybácsi

 

 A legjobb barátnőm/haverom

 

 A legkedvesebb kollégám/osztálytársam

 

 

2. lépés – Utál-szeret lista

A listának ez a része az ajándék kiválasztásnál nagyon nagy segítségedre lesz. Fogj egy másik papírt, vagy nyiss egy új oldalt a jegyzetfüzetedben, és a korábban lejegyzett neveket kezdd el egyesével felírni rá. De ezúttal minden név alá írj néhány szempontot aszerint, hogy mit utál vagy szeret az illető.

Nyilván könnyebb dolgod lesz a hozzád közelebb állókkal, mert őket elég jól ismered és szinte napi kapcsolatban vagy velük. A második oszlop neveihez kicsit nehezebben áll majd össze az „Utál-szeret” lista. Viszont érdemes ezen agyalni, mert a legnagyobb segítséget pont náluk fogja jelenteni az ajándék ötletelésnél. Hidd el, ha ezt jó megcsinálod, akkor utána már gyerekjáték lesz az ajándékok kitalálása!

Az alábbi példák segítségével Te is könnyedén összeállíthatod, az Utál-szeret csekklistádat. Ebbe egyébként nem csak konkrét dolgokat írhatsz, hanem az illető olyan lényeges tulajdonságait is, amelyek fontosak lehetnek az ajándékválasztás szempontjából.

 

Példák az 1 oszlop neveihez:

Anyu:

Amiket szeret/lényeges tulajdonságok

Amiket utál/lényeges tulajdonságok

Főzni

kék színű dolgokat

cipőmániás

erős illatú parfümöket

túrázni

sapkát hordani

pirosra lakkozni a körmét

csokit

Nagybácsim:

Amiket szeret/lényeges tulajdonságok

Amiket utál/lényeges tulajdonságok

Horgászni

villanyborotvával borotválkozni

halászlevet készíteni bográcsban

az autóillatosítókat

ragaszkodik a TutiMan fehérnemű márkához

a karcsúsított ingeket

szakállat visel

hegyet mászni

 

Példák a 2. oszlop neveihez


Kollégám, akit kihúztam a céges karácsonyi húzáson

Amiket szeret/lényeges tulajdonságok

Amiket utál/lényeges tulajdonságok

virág

fázni

megtervezni a napirendjét

telerakni az asztalát kütyükkel

tartani egy családi fotót az íróasztalán

nem kávézik

kézzel jegyzetelni az értekezleteken

nem dohányzik

 

A gyerekem osztályfőnöke

Amiket szeret/lényeges tulajdonságok

Amiket utál/lényeges tulajdonságok

fiatal, harmincas

molett/kövér

gyakran visel élénk színű cipőfűzőt a cipőjében

nem sminkeli magát

autóval jár

egyedülálló

zöld színű télikabátot hord

szőke

 

3. lépés - Ajándék ötletek

Ha már megvan a névlistád kiegészítve az utálom/szeretem tulajdonságokkal, kezdd el a nevek alá leírni a szóba jöhető ajándékokat. Első körben ne feltétlenül gondolkodj konkrétumokban. Nem az a cél, hogy azt írd le: X márkájú kávégép Anyunak. Mivel még nem tudod pontosan, hogy kinek mit kellene venned, ezért ne azon görcsölj, hogy kitaláld a tutit! Így órákat ülhetnél felette és a végén dühösen sarokba vágnád az egészet. A listád pont az ötletelésben segít! Ezért vedd végig az "utál-szeret" tulajdonságokat, és kezdj el előbb általános ötleteket lejegyezni. Pl. ha tudod, hogy a gyereked osztályfőnöke rendszeresen autóval jár dolgozni, akkor írd a neve alá, hogy „valami autóval kapcsolatos dolog”, vagy „autó utasterébe tehető kütyük”. Később ezeket az általános ötleteket tovább bonthatod, míg végül kirajzolódik a legtalálóbb ajándék ötlete: pl. autóillatosító, tükörre akasztható dísz, üléshuzat, stb.

Karácsonyi ajándék ötletek a webshopban>>>

 

A második lépésnél hozott példákra én így ötletelnék:

A hozzánk közelállóknak sokkal egyszerűbb ajándékot találni, mivel jobban ismerjük őket, sokkal több dolgot tudunk róluk.  Tudjuk, mire vágynak, mijük van meg és mijük nincs. De mégis szeretnénk nekik valami egyedit, valami különlegeset adni, és nem a századik ugyanazt, amit tavaly is és tavalyelőtt is kaptak… Lássuk az ötleteket!

Anyu:

Szeret főzni - valami főzéssel kapcsolatos dolog, konyhai kiegészítő, kisebb robotgép, botmixer, különleges fűszerkollekció

Cipőmániás vásárlási utalvány a kedvenc cipőboltjába, egy nagyobb cipőtároló, amibe minden cipője elfér, ajándék belépő a Hungexpon megrendezésre kerülő tavaszi cipőkiállításra és vásárra

Szeret túrázni – Anyu imád túrázni, de kevés ideje jut megszervezni a kirándulásokat, így néha megesik, hogy otthon tölti a hosszú hétvégéket. Talán örülne, ha összeállítanék neki egy listát Magyarország 5 legnépszerűbb túrahelyeiről, szállásokkal, látnivalókkal, éttermekkel és térképekkel. Akkor már csak a barátnőivel kell időpontot egyeztetnie…Teheted ízléses bőrkötésű mappába, vagy összefűzheted, mint egy könyvet. (Na, ez például egy tuti jó ajándék ötlet: személyre szabott, nem kerül egy filléredbe sem, és ami a legfontosabb: Te készíted. Ezzel biztosan nagy örömet szereznél Anyunak! Tehát, akár meg is jelölheted ezt az ötletet a listádon, valószínűleg ez lesz a befutó!)

Imádja pirosra festeni a körmét – de mindig panaszkodik, hogy túl hamar lepattog a lakk a körméről. Biztosan örülne egy jó minőségű, piros színű gél lakknak, ami elég tartós.

Mivel Anyu utálja a csokit és az erős illatú parfümöket, ezért a listádra ne írj olyan dolgokat, hogy karácsonyi csomagolású bonbon, X márkájú parfüm. Sőt, mivel sosem hord sapkát, nyilván rossz irány az ötletelésben egy kötött sapka, pláne kék színben! Mivel a kék dolgokat is utálja...

Nagybácsim:

Imád horgászni – minden horgászcucca megvan, méghozzá elég jó minőségben, a gagyit nem szereti. Szóval horgászcucc kilőve. De talán örülne egy éves horgászengedélynek a Tisza tavon, vagy egy témához kapcsolódó könyvnek: pl. a Legjobb horgászhelyek Magyarországon, A harcsázás aranyszabályai, stb.

Szeret bográcsban halászlevet főzni – A legjobb halászlé receptek gyűjteménye című könyv találó lehet, vagy letöltök a netről halászlé recepteket, összefűzöm őket neki egy füzetbe és készítek hozzá valami egyedi borítót azzal a fotóval, amin a 10 kg-os ponttyal feszít, amit kifogott…

Ragaszkodik a TutiMan alsóneműkhöz: ha nem lesz jobb ötletem, akkor kap két TutiMan boxeralsót. Mondjuk elég drága, és lehet, hogy ciki alsógatyát adni ajándékba… (Ez konkrétan egy „Csak ha minden kötél szakad” típusú ajándék. Jelöld meg a tuti befutó ajándéktól eltérő színnel vagy eltérő jelzéssel, és csak akkor térj rá vissza, ha végképp nincs használható ötleted, vagy nem tudod valamilyen oknál fogva beszerezni a jobbnak tűnő ajándékokat.)

Szakállat visel – talán örülne egy új szakállvágónak, vagy egy szakállápoló olajnak.

Ha felmerül benned, hogy villanyborotvát vegyél neki, vagy esetleg autóillatosítót, azonnal vesd el! Mivel ezeket utálja, nem igazán megfelelő ajándék számára.

 

Olyanoknak nehezebb ajándékot venni, akikhez érzelmileg nem kötődsz erősen, esetleg nem sokat tudsz róluk. Az intuícióidra kell alapoznod és a külső megfigyeléseidre. Ezek az ajándékok várhatóan sablonosabbak lesznek, de valahogy próbáld meg kicsit személyesebbé tenni, és biztosan nem marad el a siker. Mutatok rá példákat.


Kollégám, akit kihúztam a céges karácsonyi húzáson

Idén a céges karácsonyi húzáson Marikát húztam a könyvelésről. Az évzáró céges vacsorán neki kell majd valamilyen ajándékot adnom. Azért, hogy senki ne essen túlzásokba, az ajándék összegét 5000 Ft-ban maximáltuk. A gond az, hogy Marika a másik épületben dolgozik, csak hébe-hóba futunk össze, ezért keveset tudok róla.

Szereti a virágokat – az irodájában láttam, hogy több cserepes virág is van az ablakban, amiket nyilván gondoz is megfelelően, mert mind nagyon szép és egészséges. Valószínűleg szereti a virágokat. Talán örülne egy csodás Mikulás virágnak egy stílusos karácsonyi kaspóval. (Ez egy tuti befutó ajándék ötlet, akár meg is jelölheted. Személyes, mert szereti a virágokat; nőies ajándék, tehát ebből a szempontból is találó, ráadásul az alkalomhoz tökéletesen passzol a karácsonyi díszítésű kaspóval!)

Szereti megtervezni a napirendjét – láttam az asztalán egy listát, amire fel voltak írva a napi teendői. Valószínűleg minden reggel ennek összeállításával kezdi a napot. Talán örülne egy papír könyöklőnek, a hét napjaival és napi órabeosztással. (Ez is egy tuti befutó ajándék ötlet, akár meg is jelölheted! Nagyon neki való, személyre szabott, és minden nap használni fogja. Közben pedig jó érzéssel fog rád gondolni. smiley )

Mindig tart egy képet az asztalán a családjáról – ha nincs más ötleted, akkor egy szép képkeret, vagy digitális képtartó mentő ötlet lehet. (Jelöld meg, mint „Csak ha minden kötél szakad” típusú ajándékot).

Mindig kézzel jegyzetel az értekezleteken – egy szép bőrkötésű jegyzetfüzet és hozzá egy, a nevével gravírozott toll, klassz ajándék ötletnek tűnik. (Ez eléggé személyre szabott és hasznos is.)

Utál fázni – esetleg egy fűthető párna az irodai székére, vagy egy igényes kinézetű, pihe-puha pléd is szóba jöhet.


A gyerekem osztályfőnöke

A gyerekem osztályfőnökéről elég keveset tudok. Évente néhányszor találkozunk a fogadóórán és az iskolai ünnepségeken. Lássuk, mit tudok róla:

Fiatal, harmincas éveiben jár – tehát valami fiatalos ajándék kell. Megfigyeltem, hogy neon színű cipőfűzőket hord. Ez mókás és fiatalos. Lehet, hogy örülne 10 pár különféle színű és mintájú cipőfűzőnek. De illik ilyet adni egy tanárnak? (Meg is jelölheted, mint „Csak, ha minden kötél szakad” típusú ajándékot.)

Autóval jár dolgozniszóba jöhet valami autóba tehető dísz, pl. amit a tükörre tud akasztani, esetleg gravírozható is. Így a nevével ellátva könnyen személyre szabható.

Zöld színű télikabátot hord – gondolkodhatsz a kabát színéhez illő kiegészítőkben: sapka, sál, kesztyű. Ezekből is lehet olyat készíttetni, vagy akár készen vásárolni, amibe a keresztneve bele van hímezve. Így egy kicsit személyesebbé tehető. (Meg is jelölheted, mint „Tuti befutó” ajándékötletet.)

Mivel tudod, hogy molett/kövér, semmi fogyókúrás dologban ne gondolkodj, mert az elég bizalmas ajándék. Lehet, hogy Tőled sértésnek venné. Lehetőleg fittness bérletet se ajándékozz neki, mert nem nagyon szeret sportolni és szintén rosszindulatú célzásnak venné… Mivel nem sminkeli magát, ezért egy dekorkozmetikummal igen csak melléfognál. Még akkor is, ha valami nagyon márkás, drága kozmetikumot vennél neki. Azt is tudod róla, hogy egyedülálló, ezért semmiképpen se ajándékozz neki társas wellness hétvégét!

Karácsonyi ajándék ötletek a webshopban>>>

A fenti példáknak megfelelően menj végig a listádon szereplő neveken. Mindenkinél írd le, hogy az általad ismert tulajdonságai alapján milyen ajándékok jöhetnek szóba. Amikor elkezded írni az ötleteket, észre fogod venni, hogy egyre több használható dolog fog az eszedbe jutni.

 

Extra tippek:

  • majdnem biztos, hogy elsőre nem lesz teljes a listád. Menet közben eszedbe fog jutni még rengeteg ötlet, amivel kiegészíthetnéd a listádat. Érdemes ezért elérhető helyre kitenni, ahol bármikor hozzá tudsz írni. Például egy mágnes segítségével kiteheted a hűtőajtóra, kitűzheted a dolgozószobádban az íróasztalod felé, beteheted a könyvbe, amit éppen olvasol, de elmentheted akár a telefonodba is, mert az úgyis mindig kéznél van.
  • bizonyos ajándékötleteket több név alá is beírhatsz. A listádon számos olyan név szerepel, akik valószínűleg soha nem fognak találkozni, mert egész egyszerűen nem egy közegben mozogsz velük. Ezért nem valószínű, hogy ki fog derülni számukra, hogy hasonló ajándékot adtál nekik. Így például a hozzád kevésbé közel álló kollégád biztosan nem fog találkozni a barátaiddal, vagy a családtagjaiddal. Szintén kevés az esélye annak, hogy a külföldön élő rokonod összefusson valamelyik barátoddal, vagy kollégáddal. Tehát, ha van egy jó kari ajándék ötleted, amit akár több személyhez is beírhatsz, akkor ez nagyban leegyszerűsíti a dolgodat. Ilyen ajándék lehet például egy karácsonyi bögre egyedi felirattal, egy autóba tehető dísztárgy, amit személyre szabhatsz egyedi gravírozással, esetleg egy ajándékutalvány egy könyvesboltba/ruhaüzletbe, stb.
  • Az ajándék ötletelésnél mindig vedd figyelembe, hogy nem magadnak vásárolsz és nem is a kollégád/barátnőd gyerekének. Ne írj fel olyan ötletet, ami neked tetszik, de nem vagy biztos benne, hogy az ajándékozottnak is tetszene. Ha tudod, hogy van kisgyereke az illetőnek, nem feltétlenül jó ötlet babaholmival megajándékozni. Ez ugyanis nem közvetlenül neki szóló ajándék. Akkor jöhet csak szóba, ha több apróságot is teszel a csomagjába. Ebben az esetben a személyre szabott ajándékok mellett elfér egy babaholmi is.
  • a listádat tedd el, így jövőre megspórolhatod a lista összeállítására fordított időt. Csak aktualizálnod kell majd a neveket, ami könnyebben és gyorsabban megy, mint nulláról összeállítani. Ráadásul az idei ötleteléseid között jó néhány hasznodra lesz a jövő évi karácsonyi ajándéktervezésnél.
  • Ha már megvannak a tuti befutó ajándék ötleteid, akkor már csak azt kell meghatároznod, hogy mennyi pénzt szánsz ezekre és hol veszed meg. Ha teheted, ne tülekedj a boltokban, rendelj online, kényelmesen, otthonról. A legtöbb webshopban ilyenkor rengeteg karácsonyi kedvezmény van, és akár ingyen szállítást is elcsíphetsz.

 

Hajrá, kezdd is el összerakni a karácsnyi csekklistádat! November eleje a legideálisabb időszak erre, így biztosan nem fogsz megőrülni decemberben!

 

Tipp: Ötleteléshez nézz szét az Ajándék ötletek menüpontban!

karácsonyi ajándékötletek


Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsony