A Mák az Év Gyógynövénye 2017-ben!

A Mák az Év Gyógynövénye 2017-ben!

A mák (latin nevén Papaver somniferum L.) sokak által leginkább az ópium fogalmával kapcsolódik össze és mint bódítószer ismeretes. Emiatt kevesen fogyasztják szívesen a mákból készített kivonatokat, pedig számos gyógyhatással rendelkeznek. A mákból kinyert hatóanyagok többek között fájdalomcsillapító hatásúak, hozzájárulnak az erős csontozathoz, görcsoldó és köhögéscsillapító vegyületekben is gazdag, olaja pedig telített zsírsavakban gazdag, így a szív- és érrendszer egészségét is támogatja.

A zöld mákgubó bemetszése után kifolyó, majd megszilárduló tejnedv az ópium, amely évszázadokon át nemcsak élvezeti szerként volt ismert, hanem erős fájdalomcsillapító és altatószerként is használták.

1803-ban Friedrich Sertürner, német gyógyszerész azonosította az ópium fő fájdalomcsillapító hatóanyagát, amelyet Morpheusz – az álmok és alvás görög istene – után morfinnak nevezett el. A morfin, illetve a mintájára előállított szintetikus vegyületek a mai gyógyszerkincs alapvető részét képezik, amelyek elsősorban daganatos betegek fájdalmainak csillapítására alkalmazhatók. A mákban a morfin mellett egyéb, hasonló szerkezetű, az alkaloidok csoportjába tartozó anyagok is felhalmozódnak, ezek közül talán legismertebbek és legjelentősebbek a szintén gyógyszerként hasznosított, görcsoldó hatású papaverin, illetve a köhögéscsillapító kodein.

Az említett vegyületeket sokáig kizárólag ópiumból nyerték ki. Egy magyar kutató házaspár, Kabay János gyógyszerész (1896-1936) és felesége, Kelp Ilona vegyész (1897-1970) fedezték fel azt, hogy az értékes hatóanyagok a mezőgazdasági hulladékként értéktelennek tartott érett, száraz gubókból is előállíthatók. Az általuk kifejlesztett eljárás tette lehetővé, hogy a mák tartalomanyagait az orvoslás igényeit kielégítő mennyiségben gazdaságosan lehessen előállítani. A mák ipari feldolgozása a világ számos részén még ma is Kabayék módszerével történik.

A mák tehát speciális gyógynövény. Gyógyászati célból nem alkalmazható házilag elkészíthető formában, hanem a növény ipari feldolgozásával kinyert vegyületeket és a belőlük készülő gyógyszereket használják. A mák hatóanyagai ugyanis nagyon erős hatásúak, pontos adagolás nélkül alkalmazásuk nem biztonságos, túladagolásuk veszélyes mérgezést okozhat.

Gyógyszeripari célra számos mákfajtát nemesítettek hazánkban, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a terápiás szempontból hasznos vegyületek valamelyikét. Az étkezési mákfajták alkaloidtartalma alacsony, ezért mákos ételeink fogyasztása esetén nem kell tartani mérgezéstől. A mákmagban található olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért a magok vagy a belőlük préselt olaj az egészséges étrend részét képezik.

Összegzésként elmondható, hogy több mint 6000 éve ismert gyógy- és élelmiszernövényként a mák méltán lett 2017-ben az Év Gyógynövénye.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya az előző években a máriatövisnek, az orvosi citromfűnek, a galagonyának és a kamillának ítélte oda ezt a címet.

Kapcsolódó tartalmak

A Bíbor kasvirág az Év Gyógynövénye 2020-ban!

A Bíbor kasvirág az Év Gyógynövénye 2020-ban!

Létezik egy gyógynövény, amelyet az indiánok már évszázadokkal ezelőtt is csodaszerként tiszteltek – ma pedig az immunerősítés egyik legismertebb természetes támogatójává vált. Ez a bíbor kasvirág (Echinacea). Klinikai vizsgálatok sora igazolja, hogy rendszeres fogyasztása – legyen az tea, tinktúra vagy kapszula formájában – segíthet megelőzni a megfázásos és influenzás megbetegedéseket. Sőt, ha időben elkezdjük a kúrát, a betegség lefolyása is enyhébb és gyorsabb lehet. Ismerd meg, hogyan védi a szervezeted természetes védelmi vonalát ez a különleges növény!

 

A Fekete nadálytő az Év Gyógynövénye 2021-ben!

A Fekete nadálytő az Év Gyógynövénye 2021-ben!

A természet egyik leghatásosabb regenerálója – a fekete nadálytő. Ha volt már zúzódásod, rándulásod vagy akár csonttörésed, jó eséllyel találkoztál már a fekete nadálytővel. Ez az évszázadok óta használt gyógynövény nemcsak a népi gyógyászat kedvence, hanem ma is sokan esküsznek sejtregeneráló, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatására. Ismerd meg ezt a hatékony gyógynövényt!

A Galagonya az év gyógynövénye 2015-ben!

A Galagonya az év gyógynövénye 2015-ben!

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A szívre gyakorolt jótékony hatását már az ókorban feljegyezték, de használata a 19. században vált igazán elterjedtté. Galagonya tea fogyasztásával rugalmasan tarthatók az érfalak, így megelőzhető a koszorúerek elmeszesedése, és a szívinfarktus kockázata is csökkenthető.

A Kamilla az év gyógynövénye 2016-ban!

A Kamilla az év gyógynövénye 2016-ban!

A kamilla, más néven az orvosi székfű (Matricaria recutita) nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is.

A Levendula az év gyógynövénye 2018-ban!

A Levendula az év gyógynövénye 2018-ban!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta ítéli oda az Év Gyógynövénye címet. Az előző években olyan sokoldalú gyógynövényekre esett a választásuk, mint a citromfű, a máriatövis, a galagonya, a kamilla és a mák. 2018-ban a valódi levendula kapta az Év Gyógynövénye címet.

A valódi levendula több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Már az ókorban is használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, a XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. Napjainkban elsősorban nyugtató, szorongásoldó, stresszoldó és alvást segítő hatása miatt alkalmazzák a gyógyászatban.

A Máriatövis az év gyógynövénye 2013-ban!

A Máriatövis az év gyógynövénye 2013-ban!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának új kezdeményezése az „Év gyógynövénye” választás, melyre idén került először sor. 2013-ban az Év gyógynövénye, a májvédő és májregeneráló hatású gyógynövény, a Máriatövis lett.