Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vérehulló fecskefű

Chelidonium majus

Vérehulló fecskefű gyógyhatása

Népi elnevezései: vereslófű, cinadón, gódirc, vérejárófű

 

A Vérehulló fecskefű gyógynövény jellemzői

A mákfélék családjába tartozó, lágy szárú, évelő növény. A Félárnyékos helyeket kedveli, ezért főként erdőkben, bokros, fás területeken fordul elő. Vaskos gyökérzete van, lágy, vékony, üreges szára akár az 1 métert is elérheti. A szárban található a növény jellegzetes narancsvörös-barna tejnedve, mely gyógyhatását adja. Főként szemölcs kezelésére és tyúkszem eltávolítására használják.

Citromsárga virágait áprilistól augusztusig bontja.

Herbája: a növény föld feletti része

Gyűjtése: a virágzáskor történik, áprilistól nyár végéig

Hatóanyagai: alkaloidák, flavonoidok, fehérjebontó enzimek, kelidonsav

 

A Vérehulló fecskefű gyógyhatása
 

A népgyógyászatban főként külsőlegesen alkalmazzák, mivel belsőleg nagy mennyiségben mérgező lehet. Ezért belsőleg csak orvosi utasításra fogyasszuk!

Dr. Milesz Vérehulló fecskefű tinktúra tyúkszemre

Külsőleg friss tejnedvét szemölcs kezelésére, illetve tyúkszem eltávolítására használhatjuk. Óvatosan alkalmazzuk, mert hosszú távon irritáló lehet, ezért ha néhány napon belül nem látunk javulást, mindenképpen keressünk fel szakorvost! A növény tejnedve sötétre színezi a bőrt, ezért alkalmazásánál figyeljünk rá, hogy csak a kezelt területet kenjük be vele, a környező bőrt ne érje!

A Vérehulló fecskefű tinktúra, akárcsak a friss tejnedv, tyúkszem és vírusos szemölcs eltávolítására használható. A gyógynövény alkoholos kivonatát tartalmazza. Ezzel is bánjunk óvatosan, lehetőleg csak a szemölcsre vagy a tyúkszemre csöpögtessük. A környező bőrt minél kevésbé érje. Kezelést követően körömvirág krémmel kenjük be az érintett területet, így segítjük a környező bőrfelület regenerálódását.


A Vérehulló fecskefű krém nehezen gyógyuló sebekre és ekcémára alkalmazható hatékonyan.

 

Kosárba

 

Belsőleg a szárított föld feletti részéből készített főzetét használják epe- és májbántalom esetén. Krónikus epehólyag-gyulladásnál görcsoldó hatású. Fokozza a bélnyálkahártya, epe, máj és vese kiválasztó funkcióját. Azonban belsőleges felhasználása nem javasolt, csak szakember javaslatára és felügyelete mellett! Nyersen ugyanis mérgező hatású, szárított formában pedig, nagyobb mennyiségben légzésbénulást okozhat!


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon