Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mi a különbség a finomított és a finomítatlan shea vaj között?

A shea vaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszan tartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

Shea vaj fajták

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik (akár 4-6 évig is eláll), továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát, de ez egy év után is csak lassan kezd csökkenni.

 

Finomított vagy finomítatlan shea vajat használjunk?

Finomítatlan seha vaj

Shea vajat többféle eljárással készítenek. A tradicionális módszerrel készített vajak általában a fehér különböző árnyalatait ölthetik, a sárgástól, a zöldesig, jellegzetes illatúak. Készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek, de ezek kicsit gumiszerűek.
Ezeket a vajakat hívjuk finomítatlannak. A shea vaj minden jellegzetességét és jó tulajdonságát őrzik, kiváló bőrápoló hatással bírnak.


 

 

Finomított seha vajA finomított, feldolgozott vajak stkutúráját megváltoztatják, eltávolítják belőle a természetes illatot és a színt. A kivont olajat ezután finomítják, melyet fehérítés, illatosítás és felfőzés követ. Eredményeként a shea vaj fehér színűvé és szagtalanná válik, de ezzel elveszíti jótékony tulajdonságainak jelentős részét.

A finomított vajak, olajok alkalmazását általában azért részesítik előnyben a kozmetikai gyártók, mert így szagtalan és avasodásra nem hajlamos olajokkal tudnak dolgozni. Mivel a shea vaj természetesen is nagyon sokáig megőrzi szerkezetét, vagyis nem hajlamos az avasodásra, nem igazán van értelme a finomított változathoz nyúlni.

Aki a natúr, kezeletlen shea vaj jellegzetes illatát nem kedveli, nyugodtan adjon hozzá valamilyen "semleges hatású" illóolajat, pl. levendula, narancs, vagy más, kedvelt bázisolajat, zsírt (pl. kókusz, mandula, argánolaj). Így nem csak jobb illatúvá válik, hanem jótékony tulajdonságai is fokozhatók.

Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.bioboltos.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás