Rejtett pajzsmirigy gátlók a konyhában: Mit kell tudni a goitrogénekről?

Rejtett pajzsmirigy gátlók a konyhában: Mit kell tudni a goitrogénekről?

Tudtad, hogy a konyhád titokzatos ellenségeket rejteget? Természetes összetevőket, melyeket összefoglaló néven goitrogéneknek hívnak. Lehet, hogy sosem hallottál még róluk, de a goitrogének ott bujkálnak a kedvenc ételeidben, és a pajzsmirigyed ellenségeivé válhatnak. Ezek a természetes anyagok képesek megzavarni a hormontermelést, ami golyvát és pajzsmirigy alulműködést okozhat. Hogyan hatnak? Mely ételekben találhatóak meg? És ami a legfontosabb: hogyan védheted meg magad tőlük? Ismerd meg a goitrogéneket, hogy okosan és tudatosan alakíthasd az étrendedet!

tiltólistás, pajzsmirigy gátló ételek

A goitrogének olyan természetes anyagok, amelyek zavarhatják a pajzsmirigy normális működését. Ezek az anyagok gátolják a pajzsmirigyhormonok termelését és felhasználását, ami pajzsmirigy megnagyobbodást (golyva) és pajzsmirigy alulműködést okozhat.

 

Hogyan gátolják a goitrogének a pajzsmirigy működését?

A goitrogének különböző módokon hatnak a pajzsmirigyre:

1. Jód felhasználásának gátlása: A goitrogének csökkenthetik a pajzsmirigy képességét a jód felvételére, ami elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításához. Ha kevesebb jódot tud felvenni a pajzsmirigy, kevesebb hormont tud előállítani. Előbb-utóbb tehát kevesebb hormont fog termelni a szükségesnél, azaz alulműködés alakul ki.

2. Hormonszintézis gátlása: Egyes goitrogének közvetlenül beavatkoznak a hormonok szintézisébe, csökkentve azok termelését.

3. Autoimmun reakciók kiváltása: Néhány goitrogén anyag autoimmun reakciókat válthat ki, amelyek szintén ronthatják a pajzsmirigy működését és gyulladást okoznak a pajzsmirigyben. A gyulladás hatására a pajzsmirigy megnagyobbodik.

 

Mely ételek tartalmaznak goitrogéneket?

Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz természetes goitrogéneket, melyeket alapvetően egészséges élelmiszerként tartunk számon. A vega és vegán életmódot folytatók jobban ki vannak téve a goitrogének káros hatásainak, mivel várhatóan nagyobb mennyiségben fogyasztják az ilyen tartalmú élelmiszereket. Lássuk, melyek a legtöbb goitrogént tartalmazó élelmiszerek!

  • Keresztesvirágú zöldségek: Brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, karalábé, retek.
  • Szójatermékek: Szójabab, tofu, szójatej.
  • Néhány gyümölcs és mag: Eper, barack, körte, földimogyoró, fenyőmag, lenmag
  • Egyéb növények: Édesburgonya, spenót, kelkáposzta.

 

Hogyan csökkenthetjük a goitrogének pajzsmirigy gátló hatását?

Bár a goitrogének túlzott bevitele káros lehet a pajzsmirigy működésére, számos módon csökkenthetjük ezen anyagok hatását:

1. Főzés: A goitrogének hőérzékenyek, így a főzés, sütés vagy párolás csökkentheti a goitrogén tartalmat.

2. Mértékletesség: A goitrogén tartalmú ételeket mérsékelten kell fogyasztani, különösen azoknak, akiknél pajzsmirigy problémák állnak fenn.

3. Kiegyensúlyozott étrend: Fontos, hogy a pajzsmirigy egészségéhez szükséges tápanyagokat, például jódot, szelént és cinket megfelelő mennyiségben fogyasszuk, ha szükséges, étrend-kiegészítővel pótoljuk.

 

Összességében a goitrogének jelenléte az étrendben nem feltétlenül káros, de azok, akik pajzsmirigy alulműködésben vagy golyvában szenvednek, érdemes figyelemmel kísérniük ezen anyagok bevitelét és konzultálniuk kezelőorvosukkal vagy egy dietetikussal az optimális étrend kialakítása érdekében.

pajzsmirigy gátló ételek

 

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek