Szezámolaj napvédő hatása

Szezámolaj hatása a bőrreTévedés azt hinni, hogy csak napozáskor árt a napsugárzás. Kevesen gondolnak arra, hogy a városi közlekedés során (pl. munkából hazafelé tartva) a szabadon hagyott testrészeink ugyanúgy ki vannak téve a nap káros hatásainak. Aki sokat ül autóban, az már biztosan tapasztalta, hogy a bal karja szépen lebarnul a szélvédőn keresztül is. De míg napozáskor természetes számunkra a napvédő krémek használata, addig a hétköznapokban elfelejtkezünk erről.

Az év nagy részében érdemes olyan arckrémeket és testápolókat használni, amelyek fényvédő hatással is rendelkeznek. Számos növényi olaj van például, amelyek természetes fényszűrőként működnek. Ilyen a szezámolaj is. A hidegen sajtolt növényi olaj a legjobb, hiszen ebben minden értékes összetevő megmarad a feldolgozás során.

 

 

Mitől fényszűrő a szezámolaj?

A szezámolaj aranysárga színe jelzi, hogy bőrvédő karotinoidokat tartalmaz, mely egyben fényszűrő hatását is biztosítja.

A karotinoidok az A-vitamin előfutáraként zsírban oldódó vitaminok. Egyrészt antioxidánsok, melyek megkötik a szabadgyököket, másrészt a növények pigmentjeként a természet festékanyagául is szolgálnak. A béta-karotin például sárgává festi a répát, a likopin pedig pirosra a paradicsomot. Színük lehetetlenné teszi, hogy a nap bizonyos sugarait elnyeljék, megakadályozva ezzel a fény keltette szabad gyökök szaporodását.

 

Miért válaszd a szezámolajat a mindennapokban?

Szezámolaj használataA napvédő krémekre az a jellemző, hogy igen zsírosak, emiatt nehezen szívódnak be. Napozáskor ennek az a jelentősége, hogy hosszú időn át védelmet biztosítsanak, még erős izzadás vagy hosszan tartó fürdőzés esetén is. Nyilván a hétköznapokban ez nem túl célszerű. Senki sem szeretne egész nap ragacsos lenni, és a ruháknak sem tesz jót a zsíros krém.

A szezámolaj viszont kiváló bőrápoló és fényvédő hatása miatt kifejezetten ajánlott a napsütéses időszakban mindennapos használatra.
 

A szezámolaj előnyös tulajdonságai:

  • rendkívül gyorsan felszívódik, nagyon könnyen bejut a bőrbe
  • Regeneráló hatású, hatékonyan kezeli az irritált és hámló bőrt
  • Bőrpuhító hatású, hosszan fenntartja a bőr hidratációját
  • Antioxidáns és öregedést gátló hatású
  • UV sugarakat elnyelő hatásának köszönhetően, védi a bőrt a káros UV sugaraktól
  • Használják napozó krémeknél és balzsamokban: megelőzi a kiszáradást, lágyítja a bőrt.
  • Mérsékelt napvédő hatással is rendelkezik.
  • érzékeny, ekcémás és pikkelysömör bőrre is alkalmazható


Elővigyázatosság felhasználásakor:

Csonthéjasokra (pl. diófélék) és szója érzékenység esetén keresztallergiát válthat ki, ezért ha ilyen ismert allergiád van, ne használd sem belsőleg, sem külsőleg.

Szezámolaj használata bőrre

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás