Mit jelent a fagyöngy alatt csókolózni karácsonykor?

Mit jelent a fagyöngy alatt csókolózni karácsonykor?

Te csókolóztál már karácsonykor a fagyöngy alatt? Ha nem, idén érdemes kipróbálnod ezt a karácsonyi hagyományt, ugyanis sok jót ígérhet a párkapcsolatodban, ha pedig egyedülálló vagy, talán a kívánt szerelmet is meghozhatja. De mit is jelent pontosan és honnan ered ez a karácsonyi hagyomány?

Csókolozás fagyöngy alatt karácsonykor

Bár a fagyöngy valójában nem tekinthető túl romantikus növénynek, tekintve, hogy egy parazita növény, amely Nagy mennyiségben fogyasztva még mérgező is. Mégis, a legunalmasabb, legbénább karácsonyi partit is képes feldobni. Hiszen ki ne vidulna fel, amikor a fagyöngy alatt egy jóképű idegennel találja magát és muszáj megcsókolnia, hiszen ez hagyomány… Könnyen lehet, hogy egy romantikus szerelmi történet kezdetévé válik ez a momentum.

De milyen hagyomány képes rábírni bennünket, hogy egy bogyós növény alatt megcsókoljunk egy idegent? Lássuk, milyen legenda áll a hagyomány mögött!

Karácsonyi Ajándék ötletek a webáruházban>>>

 

Milyen legenda áll a hagyomány mögött?

Számos országban szokás karácsonykor, hogy fagyöngyöt akasztanak fel díszítésként a házban. Ez a hagyomány az ősi druidák idejére nyúlik vissza. Hitük szerint a fagyöngy misztikus hatalommal bír, amely szerencsét hoz és megóvja a gonosz szellemektől a házban élőket.

Ugyanakkor a termékenység és az élet szimbólumának is tartották, mivel télen is zöldek maradtak az ágai, még akkor is, amikor a levelei már lehullottak. Sokan ezzel magyarázzák a fagyöngy alatti csókolózás hagyományának kialakulását. A magyarázat szerint, akik karácsonykor csókot váltanak a fagyöngy alatt, azok boldog, hosszú házasságban fognak élni és nem marad el a gyermek áldás sem.

Viszont a  történészek szerint a fagyöngy és a csók közötti kapcsolat egy ősi, északi mitológiából ered. A legenda szerint Baldurral, a fény és tisztaság istenével egy ellenség nyila végzett a csatában. Baldur édesanyja, Frigg, a házasság és szerelem istennője a saját könnycseppjeit a halálos nyílvesszőre kente, mire a könnyek fehér bogyókká változtak. Az istennő ezeket a bogyókat Baldur sebére rakta, ezzel visszahozta fiát az életbe.

Örömében az istennő megáldotta a fagyöngyöt. Valamint azt mondta, hogy aki alááll, lehetőséget kap, hogy a szeretetéről egy csókkal tanúbizonyságot tegyen.

Ma már úgy tartják, hogy aki csókot vált a fagyöngy alatt, annak a szerelme örökké tart. Tehát, ha egy karácsonyi partin fagyöngyöt látsz felakasztva, és eljön a várva várt pillanat, ne habozz megcsókolni a jóképű idegent…

Karácsonyi Ajándék ötletek a webáruházban>>>

karácsonyi ajándék ötletek

 

Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.50folott.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsony