Gyógynövény lexikon: Medvehagyma

Gyógynövény lexikon: Medvehagyma

A medvehagyma  a tavasz egyik első és legértékesebb vadon termő gyógynövénye, mely nemcsak gasztronómiai különlegesség, hanem valódi gyógyító erő is rejlik benne. Erőteljes vértisztító, értisztító és immunerősítő hatásáról ismert, emellett segíthet a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében is. Illóolajai és kénes vegyületei révén természetes antibiotikumként működhet a szervezetben. A medvehagymát azonban nemcsak fogyasztani, hanem ismerni is érdemes – különösen, mivel könnyen összetéveszthető mérgező növényekkel. A cikkben bemutatjuk, hogyan használható biztonságosan és hatékonyan ez az illatos, zöld tavaszi kincs. Fedezd fel a medvehagyma rejtett gyógyhatásait és szerepét a természetes egészségmegőrzésben!


Medvehagyma - Allium Ursinum

Medvehagyma felhasználása és gyógyhatásai

Népi elnevezései: sásihagyma, vadfokhagyma

 

A Medvehagyma jellemzői
 

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. A humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források, erdei patakok mentén, és a hegyvidékeken érzi jól magát. Kertbe is ültethetjük egy árnyékos zugba. Nagy ellipszis alakú, élénkzöld levelei március végén - április elején bújnak ki, fehér virágait pedig májusban pompáznak. Jellegzetes erőteljes fokhagymaillatot áraszt, és íze is hasonló a fokhagymáéhoz. Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, mert küllemre nagyon hasonlóak. Viszont vigyázzunk, mert a gyöngyvirág minden része mérgező. Csak akkor gyűjtsük, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem keverjük össze a gyöngyvirággal! Ebben leginkább úgy győződhetünk meg, hogy megdörzsöljük a növény levelét. Ha fokhagyma illata van, akkor medvehagymával van dolgunk.

Herbája: zsenge levelei és hagymája

Gyűjtés: a leveleket márciustól májusig érdemes szedni. Hagymáját augusztus végétől októberig gyűjtjük.

A növény hatóanyagai: elsősorban illóolajokat, pl. hagymaolajat tartalmaz, emellett flavnoidokat, folsavat, B- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben.

Hatások: immunerősítő, vérhígító, vérkeringést javító, étvágy javító, székrekedést szüntető, bélféreg hajtó

 

A Medvehagyma gyógyászati felhasználása
 

A medvehagyma nyersen is fogyasztható, így értékes hatóanyagai maradéktalanul kifejtik gyógyhatásukat.
A boltokban szárított, morzsolt levelei kaphatók különféle kiszerelésekben, melyet fűszerként használhatunk, vagy forrázással főzetet készíthetünk belőle és teaként ihatjuk.
Alkoholos kivonatai is őrzik a növény hatóanyagait, ezért étrend-kiegészítőként ez javasolt kúraszerűen.

A fokhagymához hasonló jótékony hatásai vannak a szervezetre. Mivel antibakteriális és antivirális hatású, valamint bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért rendkívül jót tesz az immunrendszerünknek.

Vér- és májtisztító hatású, ezért tavaszi méregtelenítő kúráknál ne feledkezzünk meg róla! Vértisztító hatása miatt krónikus bőrbetegségek – pattanások, aknék, ekcéma, pikkelysömör – esetén is gyógyítólag hat.

Jótékonyan hat az emésztőrendszerre, fokozza máj- és epeműködést, remek étvágyat csinál! Emellett a bélrendszer számára is előnyös: kiűzi a bélférgeket, parazitákat, fokozza a bélműködést, így székrekedés ellen is hatékony.

Tisztítja az ereket, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, vérhígító hatású. Normalizálja a koleszterinszintet.

Teája köhögéscsillapító hatású, torokfájásnál, köhögésnél, megfázásos betegségeknél használhatjuk. Dohányosok számára is javasolt a reggeli köhögések enyhítésére.

 

Elkészítése
 

Nyersen fogyasztva: zsenge leveleit jól tisztítsuk meg, majd aprítsuk kívánt nagyságúra. Keverjük salátákhoz.

Ételek medvehagyma levélből: nyers leveleiből főzeléket, levest, pestot vagy akár szendvicskrémet is készíthetünk. Ezekhez itt találsz kiváló receptötleteket>>>

Medvehagyma tea: szárított leveleiből forrázással készíthetünk főzetet. 2 teáskanál szárított medvehagyma levelet forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 5 percig, majd leszűrve, langyosan idd meg. Köhögésnél szinte azonnal segít, szünteti a torokfájást, enyhíti a nátha tüneteit. Naponta 2 bögrével igyál meg belőle, maximum két hétig tartson a kúra. Ha szükséges, öblögethetsz vele napjában többször, ha kapar vagy fáj a torkod.

Medvehagyma tinktúra: friss leveleiből és hagymájából is készíthetünk házilag alkoholos kivonatot. Vágd apróra a leveleket vagy a hagymákat, tedd egy üvegbe és önts rá 40%-os pálinkát úgy, hogy jól ellepje. Tedd 14 napra meleg helyre (napra vagy kályha mellé). Két hét elteltével szűrd le és a tiszta levet öntsd egy sötét üvegbe. Naponta 20 cseppet fogyassz belőle folyadékhoz adva, lefekvés előtt. Csak kúraszerűen fogyaszd, maximum 3 hétig!

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

Csalán: méregtelenítő, vértisztító hatását fokozhatjuk vele. A csalán is vérhígító hatású, ezért vérhígító gyógyszer szedése mellett ne alkalmazzuk egyiket se!

Kakukkfű: köhögéscsillapító tulajdonságát erősíti ez az illatos gyógynövény.

Fokhagyma, galagonya, fagyöngy: szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását ezek a gyógynövények erősítik, ugyanakkor magas vérnyomás ellen is bevethető ez a kombináció.

Echinacea, csipkebogyó: immunerősítő tulajdonságú gyógynövények, így a téli időszakban nyugodtan kombináljuk őket medvehagymával.

Gyömbér: fura ízű kombináció a kissé csípős gyömbér és a fokhagymára emlékeztető medvehagyma. De hatásukban remek kettőst képeznek, ha emésztési panaszokkal, felfúvódással küszködünk, vagy immunrendszerünket szeretnénk felvértezni. Ráadásul mindkettő remek fűszer is, sülteknél nyugodtan kísérletezzünk ezzel a két csodás fűszernövénnyel! Remek ízt adnak a húsételeknek.

 

Ellenjavallat: Vérhígító gyógyszerek mellett ne fogyasszuk a medvehagymát! Terhesség és szoptatás alatt kérjük ki szakorvos véleményét!

medvehagyma-gyogyhatasa

 

 

Szöllősi Adrienn


Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon

Kapcsolódó tartalmak

A fokhagyma gyógyhatásai

A fokhagyma gyógyhatásai

A fokhagyma ősidők óta kedvelt fűszernövény. Amellett, hogy jellegzetes ízt ad a magyaros ételeknek, gyógyhatásai sem elhanyagolhatók. Leginkább értisztító hatásáról ismert, hatóanyagait szív- és érrendszeri betegségekre kifejlesztett gyógyszerekhez is felhasználják. Kiváló antibiotikus hatása révén immunerősítő. Az ősi egyiptomiak egyenesen bálványozták a fokhagymát jótékony hatásai miatt, még a rabszolgáikat is azzal etették, hogy egészségesek legyenek. A fokhagyma szagmentes kivonatát étrend-kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. A fokhagyma kapszula, fokhagyma tinktúra és a fokhagyma olaj előnye, hogy többszörös hatóanyagot tartalmaz, mint amennyi nyers fokhagymát meg bírnánk enni.

Az 5 legjobb immunerősítő gyógytea

Az 5 legjobb immunerősítő gyógytea

Te is szeretnéd elkerülni a náthát és az influenzát? Akkor mindenképpen érdemes beszerezned az alábbi gyógynövény teák egyikét és rendszeresen fogyasztanod a hidegebb évszakokban vagy járványos, vírusos időszakban. Így hatékonyabban védekezhetsz a vírusok és baktériumok támadása ellen.

 

Grapefruitmag csepp – a természetes antibiotikum

Grapefruitmag csepp – a természetes antibiotikum

A grapefruit értékes, természetes antibiotikus anyagokat is hordoz a magjában. A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grapefruit mag kivonat elpusztítani. Kimutatták, hogy a magból készített kivonat már kis töménységben is ugyanolyan hatásos, mint bármelyik hagyományos antibiotikum.

Így hatékony az immunerősítés a Kínai Orvoslás szerint

Így hatékony az immunerősítés a Kínai Orvoslás szerint

A járványos időszakokban nagyobb gondot kell fordítanunk az immunrendszer erősítésére. Köhögés, láz, izom- és ízületi fájdalom, orrdugulás, tüsszögés, rossz közérzet, gyengeség… Ezek az influenza és a felső-légúti megbetegedések legfőbb tünetei. Még egy átlagos megfázás is eltarthat 6-8 napig, és ha nem is súlyos az állapotunk, a tünetek megkeserítik a mindennapjainkat.

Medvehagyma jótékony hatásai és felhasználási módjai

Medvehagyma jótékony hatásai és felhasználási módjai

A medvehagyma szezon március-áprilisra tehető. A tavasz igazi hírnöke ez a kis növény, amely március végétől zöldell. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyűjteni és fogyasztani. A medvehagyma felhasználása a konyhában igen változatos, nagyon sokféle, ízletes medvehagymás ételeket készíthetünk belőle, és akár télire is eltehetjük.

Medvehagyma receptek

Medvehagyma receptek

A medvehagyma szezonja március végétől május elejéig tehető. Ekkor friss zöld leveleit szedhetjük, amely számos gyógyhatása mellett még ráadásul nagyon finom is. Fokhagymára emlékeztető illata és íze miatt számos ízletes étel készíthető belőle, vagy fűszerként is használhatjuk. A legnépszerűbb medvehagyma recepteket összegyűjtöttük nektek, válogassatok belőle bátran, készítsétek el és fogyasszátok, mert nagyon, nagyon egészséges!