Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kompressziós harisnya kisokos

A kompressziós harisnya viselése jelentősen javítja vagy megszünteti a visszeres tüneteket. Sok kérdés merül fel azonban a kompressziós harisnya kiválasztásával és viselésével kapcsolatban. Blogcikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy könnyebben eligazodj a témában.

 

Mi a kompressziós harisnya? Kompressziós harisnya kisokos

A kompressziós harisnya más néven egészségügyi harisnya, de a köznyelvben gumiharisnya néven is ismert. Gyógyászati segédeszköz, mely a visszeres lábpanaszok enyhítésére szolgál. Gumiharisnya elnevezést azért kapta, mert régebben gumiszálak biztosították a rugalmasságát. Ma már azonban korszerű elasztánfonallal készítik. Hatása abban áll, hogy összenyomja a kitágult ereket és felerősíti a lábizmok „szivattyúzó” hatását, ezzel csökkenti a vérpangás kialakulását a visszerekben és elősegíti a vér visszaáramlását a szív felé.

 

Mikor célszerű kompressziós harisnyát viselni?

 • Visszérbetegségek vagy az arra való hajlam esetén
 • Tartós ülő vagy álló munka esetén
 • Terhesség alatt
 • A visszeres lábtünetek első jeleinél: lábdagadás, szúró érzés a lábszárban, lábfej zsibbadás, elnehezült láb-érzés, lábszárban jelentkező görcsök
 • Kialakult visszeresség esetén

 

Milyen erősségű harisnyát használjak?

A kompressziós harisnyákat négy szorítóerő-fokozatban gyártják és szorítóerejük függvényében két alaptípusuk van:

 • gyógyharisnya, amit egyedi méretvétel alapján, az adott betegség kezelésének megfelelő kivitelben, kifejezetten orvosi előírás szerint kell elkészíttetni és viselni.
 • támasztó harisnya, ami szabad forgalomban is kapható, főként megelőzésre ajánlott, enyhébb szorítóerővel készült harisnyák.

       
        Kompressziós osztályok:

 1. gyenge kompresszió (12 - 22 Hg mm): megelőzésre ajánlott, az első lábtünetek észlelésénél már érdemes elkezdeni a viselését. Akkor is javasolt, ha még nem jelentkeznek a tünetek, de tartós állást vagy ülést igénylő munkát végzel. Ilyen esetben néhány év alatt kialakulhat a visszér, amit jobb megelőzni, például kompressziós harisnya viselésével. Terhesség alatt is megfelelő az I. kompresszió, ha csak a szakorvos nem javasol erősebbet.
 2. mérsékelt kompresszió (23 - 32 Hg mm): már kialakult visszérnél, erősebben jelentkező tünetek esetén javasolt. Használata előtt célszerű szakorvos véleményét kikérni.
 3. erős kompresszió (34 - 46 Hg mm) – trombózist követő visszér elégtelenség, nagymértékű fekélyesedés vagy ödéma képződés esetén, orvosi rendelvényre javasolt.
 4. nagyon erős kompresszió (≥49 Hg mm) – nagyon súlyos esetekben, pl. nyiroködéma esetén, kizárólag orvosi javaslatra.

 

Milyen hosszúságú harisnyára van szükségem?

Az elváltozás kiterjedésétől függően térdig, combközépig, combtőig érő harisnya, vagy harisnyanadrág válhat szükségessé. A szakorvosi vizsgálat dönti el, hogy szakmailag melyik lenne indokolt.

 

Mikor viseljem a kompressziós harisnyát?

A harisnyát reggeli órákban kell felvenni, hogy a napközben jelentkező lábdagadást, szúró érzést elkerüld a viselésével. Először csak pár óra hosszára vedd fel, és fokozatosan szoktasd magad a hozzá.

 

Nyáron is viselnem kell a kompressziós harisnyát?

Furcsa ellentmondás, de a meleg nyári időszakban nagyobb szükség van a kompressziós harisnyára, mint télen! A meleg időben a vénás panaszok fokozódnak, így az egyéb kezelések mellett (visszérkrém, gyógyszer) a kompressziós harisnya viselése fokozottan szükséges.

 

Meddig kell viselnem a kompressziós harisnyát?

Ha a kötőszövet öröklött gyengesége visszérbetegséget okozott, tartósan, folyamatosan célszerű használni a harisnyát. Visszérműtét után sem mentesül alóla, a kötőszövet gyengeségét a műtét nem tudja megszüntetni. Terheseknek a harmadik hónaptól a várandósság teljes időtartama alatt célszerű. Megelőzésképpen szintén folyamatos viselése ajánlott, főként, ha hajlamosító tényezők (öröklött hajlam, álló vagy ülő foglalkozás) is fennállnak.

 

Mire kell figyelni a harisnya viselése közben?

A harisnyát soha sem szabad túlhúzni a kívánt magasságon. A visszapöndörödő harisnya többszörös rétege a végtag leszorítását eredményezi, inkább gátolja, mint segíti a vénás keringést. A lecsúszott, összegyűrődött harisnyát haladéktalanul meg kell igazítani.

 

Hogyan válasszak méretet?

A kompressziós harisnyát megfelelő pontokon mért mérettáblázat alapján kell kiválasztani, ezt legpontosabban a harisnya forgalmazásában jártas szakemberek tudják meghatározni. A kiválasztott méret megfelelően szorít, hiába érezzük „nagyon erősnek”.Hogyan óvhatjuk a harisnyát minél hosszabb ideig?

Minden termékkel használati útmutatót csomagoltak, célszerű betartani a kíméletes tisztítást, szárítást. Lehetőleg langyos, szappanos vízben kézzel mossuk. Mosógépben ajánlott mosózsákba tenni a harisnyát és csak olyan ruhákat tenni mellé, ami nem sértheti meg a harisnya anyagát. Kerüljük például a tépőzáras és cipzáras ruhákkal történő együtt mosását.

 

Nézd meg a visszér elleni készítményeket a webáruházban>>>


Felhasznált források:
http://www.venomed.hu/news/14
www.wikidpedia.org


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek