Kollagén pótlás legjobb módjai

Kollagén pótlás legjobb módjai

A kollagén az emberi szervezet egyik legfontosabb fehérjéje, amely biztosítja a szövetek felépítését és rugalmasságát. Így például a bőr-, az inak- és az érfalak rugalmasságát, a szívizom egészséges működését, a szem egészségét, a csontok, ízületek és porcok erősségét.
Tudtad, hogy még az agyunk neuronjai is tartalmaznak kollagént? A kollagén szintünk csökkenésével romlik a memória és degeneratív elváltozások is felléphetnek. Érdemes tehát korunk előrehaladtával gondoskodni a kollagén pótlásáról, elsősorban hidrolizált, vagy kollagén peptidek formájában.

Az emberi szervezetben egyébként 25 féle kollagén mulekulát különböztetnek meg, melyeket római számokkal jelölnek.

Kollagén italporok és kapszulák a webáruházban>>>

Kollagén pótlás kollagén porral vagy kollagén kapszulával

Miért szükséges a kollagén pótlása?

40 éves kor felett rohamosan csökkenni kezd a kollagéntermelésünk, olyannyira, hogy 60 éves korunkra akár a kollagén állományunk 60%-át is elveszíthetjük. Ezt a hiányt azonnal érezni kezdjük: ízületi fájdalmak léphetnek fel, nehézkesebbé válik a mozgásunk, romlik a látásunk, memóriagondok léphetnek fel, de leglátványosabban a bőrünk kezd öregedni.

A kollagént tehát 40 éves kor felett érdemes pótolni külső forrásból.

 

Hogyan pótolható a kollagén?

A kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos a kollagéntermelés szempontjából. Legjobbak az állati eredetű ételek, így a porcos, inas állati részek, a húsleves, a kocsonya, a tojás. Növényfélékből a zöld levelű, élénk színű saláták, zöldségek: káposztafélék, spenót, dinnye és a citrusfélék.

Ezeket a tápanyagokat folyamatosan és rendszeresen kell bevinni a szervezetünkbe, hogy a kollagéntermelésünk kiegyensúlyozott legyen.

Gyorsabb és egyszerűbb módja a kollagénnel való feltöltődésnek, ha étrend-kiegészítővel pótoljuk az elveszett kötőanyagot. Ezeket kapszula, tabletta, italpor vagy úgynevezett folyékony kollagén formájában lehet megvásárolni.

Kollagén italporok és kapszulák a webáruházban>>>

 

Miért hatékonyabbak a kollagén kapszulák és italporok?

A táplálékban lévő alapanyagokból hosszú és bonyolult, de leginkább időigényes folyamat során képes csak a szervezetünk kollagént előállítani.

Az étrend-kiegészítők hidrolizált kollagént vagy kollagén peptideket tartalmaznak, amelyek kisebb molekulamérettel rendelkeznek, így a szervezetünk számára könnyebben emészthetők. Általuk a sejtjeinket olyan aminosavakkal látjuk el, amelyekből C-vitamin segítségével a szervezetünk közvetlenül képes kollagént előállítani. Ezáltal a folyamat jelentősen lerövidül.

A kollagén kapszulákon és italporokon keresztül tehát könnyen felszívódó és gyorsan beépíthető kollagént nyer a szervezetünk, így hatásuk rövid idő alatt látványos és érezhető lehet.

 

Mik azok a kollagén peptidek?

A kollagén peptideket nagyméretű kollagén fehérjékből állítják elő hidrolízis útján. A hidrolízis az anyagok lebomlásának egyik módja. Olyan kémiai folyamat, amely során egy vízmolekula épül be az anyagba. Ennek köszönhetően a nagyméretű molekulák kisebbekre esnek szét. Ez történik a kollagénnel is hidrolízis közben. A nagyméretű kollagén fehérjék kisméretű kollagén peptidekké alakulnak.

Miért jó ez nekünk?

  • Mert a kollagén peptidek biológiai hasznosulása nagyon magas
  • hideg vízben is jól oldódnak
  • nagyon könnyen emészthetők
  •  rendkívül gyors és jó a felszívódásuk.
  • Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az elfogyasztott kollagén peptidek több mint 90%-ban felszívódnak és hasznosulnak.

Kollagén italporok és kapszulák a webáruházban>>>

 

Kollagén peptidek típusai – melyik a legjobb?

1. Marhakollagén peptidek

A marhakollagén a legtöbbet kutatott fajtája a kollagén peptideknek, így számos tanulmány áll rendelkezésünkre a hatásait illetően. Ezek többsége arra a következtetésre jut, hogy a marhakollagén peptidek az egyik legjobb forrásai a kollagén pótlásnak.

A marhakollagén a legkomplexebb, mert nagymértékben található benne I., III. és IV. típusú kollagén. Ezek különösen hasznosak a bőrünk, a csontjaink és ízületeink számára. Marhakollagénnel tehát támogathatjuk bőrünk fiatalosságát, csontjaink és ízületeink védelmét.

2. Sertéskollagén peptidek

A második legnépszerűbb kollagén forrás. Főként I. és III. típusú kollagént tartalmaz. Mivel felépítését tekintve a legközelebb áll az emberi kollagénhez, gyakran használják az orvosbiológiai iparágban.

3. Csirkekollagén peptidek

A csirkekollagénre alacsonyabb a kereslet a madárbetegségek okozta szennyeződés kockázata miatt. Valószínűleg ezért nem annyira népszerű, mint a marha vagy sertés. A benne lévő kollagén típusai: I, II, III, IV, V és IX.

Az étrend-kiegészítőkben lévő kollagén típus attól is függ, hogy a csirke melyik részéből állítják elő. Leggyakrabban csirkecombból vonják ki, amely leginkább II. típusú kollagént tartalmaz. Ez az ízületek felépítésében játszik szerepet. A csirkekollagén peptidek elsősorban ízületi bántalmakra, az ízületek mozgékonyságának és egészségének megőrzéséhez javasolt. Egy kutatás során bizonyították, hogy II. típusú kollagén adagolásával az ízületi fájdalmak csökkennek és jelentősen javul az ízületek állapota.

4. Halkollagén peptidek

A halkollagén könnyen felszívódik, és főként I. típusú kollagénben bővelkedik. Az I. típusú kollagén leggyakrabban és legnagyobb mértékben (90%) előforduló kollagéntípus az emberi testben. Az inakban, a szalagokban, a csontokban, a fogakban, a szív-és érrendszeri szövetekben, a bőrben is nagy mennyiségben található meg.

Az étrend-kiegészítők a hal bőréből előállított peptideket tartalmazzák.

  • segíti a sebgyógyulást
  • a bőr szakítószilárdságáért felel
  • javítja a bőr nedvességtartalmát, így száraz bőr esetén rendkívül jó hidratáltságot biztosít
  • csökkenti a ráncok mélységét

 

Vannak-e mellékhatásai a kollagén peptideknek?

Alapvetően nem azonosítottak még mellékhatást a kollagén peptidek szedése kapcsán. Azonban jó tudnod, hogy ha fehérje érzékeny vagy, akkor érdemes kerülnöd vagy a szakorvosoddal egyeztetni mielőtt elkezded bármelyik kollagén peptid szedését.

Ha érzékeny vagy a halféleségekre vagy a tengeri herkentyűkre, akkor inkább sertés, marha, vagy csirkekollagént válassz.

Az autoimmun betegségben szenvedőknek nem ajánlott a sertés vagy a marhakollagén. Nekik elsősorban a halkollagén javasolt, de érdemes a kezelőorvossal is konzultálni, mielőtt kollagén étrend-kiegészítő szedésébe kezdenek.

A kollagén előállításához a szervezetnek C-vitaminra van szüksége, ezért jobb hatást érhetsz el, ha a kollagén peptid mellé C-vitamint is szedsz.

Ha igazán hatékony kollagén pótlásról szeretnél gondoskodni, neked ajánlom a GAL Marhakollagén peptideket.

GAL Marhakollagén peptidek

Kosárba

a-lgejobb-kollagen

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek