Kisvirágú füzike

Epilobium parviflorum

Kisvirágú füzike tea hatása prosztata problémákra

Kisvirágú füzike jellemzői

A ligetszépefélék családjába tartozó, lágyszárú, évelő növény. Nevét a fűzre hasonlító leveleiről kapta. Vizek mentén, ligeterdőkben, nedves helyeken találkozhatunk vele. Magassága elérheti a 20-100 centiméteres magasságot is.

Virágai júniustól szeptemberig pompáznak, a rózsaszíntől a sötétliláig terjedő színárnyalatokban. Termése 3-7 cm hosszú tok, mely sok apró fekete szőrüstököt viselő magot tartalmaz, melyek a szél által terjednek. A termés júliustól októberig érik.

A nemzettség közel 200 faja jellemzően a föld mérsékelt éghajlatú területein él, de előfordul a trópusi helyeken és a sarkvidéki tundrákon is. Magyarországon 10 faj honos. Gyűjtése nagy odafigyelés igényel, mert könnyen összetéveszthetőek a rokonfajok.

Drogja: virágos szára

Hatóanyagai: béta-szitoszterin, cserző anyag, gallotannin, glikozid, flavonoid, fitoszterol

 

Kisvirágú füzike gyógyhatásai

Leginkább a férfiak gyógynövényeként ismert, hiszen teájának rendszeres fogyasztásával elkerülhető a prosztata megnagyobbodás. A jóindulatú prosztata problémák tünetein is segít. Csökkenti az éjszakai vizelések számát, lehetővé téve a nyugodt pihenést. Az ürített vizelet mennyiségét is növeli.

Antioxidáns, immunerősítő, vízhajtó, hangulatjavító.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt hólyaggyulladás, hólyagműködési elégtelenség esetén is kiválóan használható. A kisvirágú füzike tea nőknek is ajánlott hólyagproblémákra és vizelettartási nehézségek esetén.

 

Kisvirágú füzike tea elkészítése és alkalmazása

Egy csapott evőkanál füzikét leöntünk 2,5 dl forrásban lévő vízzel, majd letakarva hagyjuk állni 15-20 percig. Leszűrve, reggel éhgyomorra kell fogyasztani, lehetőleg ízesítés nélkül.

Folyamatosan fogyasztható, hozzászokni nem lehet. Ismert káros mellékhatása nincs.

Megelőzésre: 40 éves kor felett heti egy-két bögrével fogyasztható a prosztata problémák elkerülésére.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén: ha éjszaka legfeljebb kétszer kell felkelni vizelési inger miatt, akkor 3 naponta javasolt egy csésze füzike teát fogyasztani. Kettőnél gyakoribb éjszakai vizelési inger esetén, napi egy csészével fogyasszunk.

Nőknek: hólyaggyulladás esetén napi 1-2 bögrével, vizelettartási problémánál heti 2-3 csészével ajánlott.

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

Prosztata problémákra: csalánlevéllel, aranyvesszőfűvel és gyermekláncfűvel fokozhatjuk gyulladáscsökkentő hatását.

Hólyaggyulladásra, felfázásra eredményesen kombinálhatjuk tőzegáfonyával, körömvirággal és gyermekláncfűvel és csalánlevéllel.

Vizelettartási problémát, a hölgyek klimax idején gyakran tapasztalhatnak. Általában ezt a hormonális változás idézi elő. Ilyen esetben cickafarkfűvel érdemes kombinálni a kisvirágú füzikét, és tökmagolajat is fogyaszthatnak a teakúra mellett, a hólyag erősítésére.

 


Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon