Megosztok veletek egy finom karácsonyi csillagánizs tej receptet, mely könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és az egész család imádni fogja! Ez a meleg, nyugtató ital tökéletes az ünnepekre vagy hideg téli estékre!
A csillagánizs tej receptje egyedülálló módja annak, hogy enyhén fűszeres, édes ízű tejet készítsünk. Tökéletes azok számára, akik szeretik feldobni valami izgalmassal a megszokottat. Ha új, egzotikus és izgalmas ízt keresel a konyhádban, ne keress mást, mint a csillagánizst!
Ennek a fűszernek enyhén édes és rendkívül aromás íze van, ráadásul emésztéskönnyítő hatással is bír, így tökéletes levezetője lehet a karácsonyi ebédnek vagy vacsorának. Nyugtató hatása miatt a kisgyermekeknek is érdemes belőle adni lefekvés előtt egy bögrével, így a karácsonyi izgalmak után édesen fognak aludni.
Mi is az a Csillagánizs tej?
A csillagánizs tej receptje Hollandiából származik, ahol közkedvelt italnak számít, főként Karácsonykor. Anijsmelk-nek hívják – ami szó szerinti fordításban „ánizs tejnek” felel meg. Meleg tejből készül, csillagánizsmaggal és vaníliás cukorral. Nagyon egyszerű recept, bárki könnyen elkészítheti, és tökéletesen harmonizál a karácsonyi ízekkel és illatokkal.
De nem csupán egy ünnepi italról van szó. Hollandiában gyakran adnak ánizs tejet a gyerekeknek, ha megfáznak vagy gyomorrontásuk van. Hiszen az ánizsmag rendkívül jó immunerősítő, baktérium- és vírusölő, valamint jó hatással van az emésztésre és a különféle gyomorpanaszokra. Ugyanakkor finom az íze és nyugtató, stresszoldó hatással is rendelkezik, ezért sokan akkor is isszák, ha egyébként nincs semmi bajuk.
A Csillagánizs tej elkészítése
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 csésze (350 ml) tej vagy növényi tejhelyettesítő
- 3 csillagánizs hüvely (vagy 1 teáskanál zúzott ánizsmag)
- 1 teáskanál cukor vagy méz
- ízlés szerint vanília vagy vaníliás cukor
Elkészítése:
Adjuk a tejhez az ánizsmagot és a cukrot valamint a vaníliát (vagy vaníliás cukort), majd egy kis lábasban közepes lángon kezdjük el melegíteni. Közben kevergessük, hogy a cukor elolvadjon és a tej ne égjen le. Amikor felforrt, tegyük takarékra a és még 5 percig forraljuk kis lángon. Ha ánizsmagot használtunk, tálalás előtt érdemes átönteni a tejet egy szűrőn.
Kellemes aromás illata és csodás íze van! Mézeskalács mellé vagy bármilyen karácsonyi keksz mellé tálalhatjuk tízóraira vagy uzsonnára, de kitűnő ital fázós téli estéken a bekuckózáshoz is! Próbáld ki!
Szöllősi Adrienn
Kapcsolódó cikkek
-
Varázsoljunk karácsonyi hangulatot illóolajokkal!
-
Mire használhatod a fenyő illóolajat?
-
Mit jelent a fagyöngy alatt csókolózni karácsonykor?
-
8 egészséges bejgli recept
-
Ánizs gyógyhatásai