Valóban jó, ha csontritkulásra kalciumot szedek?

A csontritkulásban (oszteoporózisan) szenvedők tisztában vannak vele, hogy csontritkulásukat a csontszövetek leépülése okozza. Természetes, hogy valamivel megpróbálják azt visszaépíteni. Mivel a csontok legfőbb alkotóeleme a kalcium, ezért a legkézenfekvőbb, hogy gyorsan kalcium kúrába kezdenek, és egyébként a szakorvosok többsége is ezt ajánlja nekik. A túlzott kalcium fogyasztás azonban többet árt, mint használ, a csontritkulás megállítására pedig önmagában nem elég.

Valóban kell-e kalciumot szedni csontritkulás esetén?

Kalcium tabletta hatása

Egy tanulmány szerint, Amerikában egy ember átlagosan évi 300 kg tejterméket fogyaszt el, ami tudjuk, hogy elég sok kalciumot tartalmaz. Ennek ellenére a csontritkulásban szenvedők aránya igen magas az amerikai népesség körében. A tanulmány 34 országban készített felmérést, amelynek során azt látták, hogy a csontritkulás éppen azokban az országokban a leggyakoribb, ahol a legtöbb tejterméket fogyasztják.

Egy normál étrenden élő ember egyébként bőven magához veszi a táplálékból azt a mennyiségű kalciumot, amennyire a szervezetének szüksége van.

 

 

Mik a kalcium fogyasztás veszélyei?

A kalcium fontos tápanyag, de csak ha nem visszük túlzásba a szedését. Számos vizsgálati eredmény bizonyítja, hogy az emelt kalcium bevitel szívbetegséghez, ízületi problémákhoz, és erős pre-menstruációs szindrómához vezet.

Amikor a kalcium foszfáthoz kötődik, meszesedés következik be. Ebből lesznek az erős csontok és fogak. De amikor a meszesedés a lágyrészekben történik, óriási problémákat okoz. Ez a szervek keményedéséhez vezethet, pl. a szívben és az artériákban, a vesében, az agyban, a bőrön, az ízületekben, a mellben, a hasnyálmirigyben, a prosztatában, vagy a petefészkekben. Ez a meszesedés elsősorban a lerakódások folyamatos növekedése miatt alakul ki. Az artériákban lerakódott plakkok, a vesekövek, és megkeményedett petefészkek egyik legfőbb komponense a kalcium. A növekvő meszesedés kiválthat gyulladást, autoimmun reakciót, fertőzést, és egy szerv teljes elhalását is előidézheti.

 

Mit pótoljunk kalcium helyett?

Amire mindenkinek szüksége van már 40 éves kor körül, az a magnézium (lehetőleg magnézium-citrát formában), a K2-vitamin és a D-vitamin. Ez a hármas biztosítja a csontok és a fogak védelmét. Kalcium van az étrendünkben bőségesen, étrend-kiegészítővel történő pótlása csak nagyon indokolt esetben szükséges (pl. egy allergiás reakció során).

 

Magnézium

Kalcium nélkül nincs élet, de megfelelő mennyiségű magnézium nélkül, ami kiegyensúlyozza a kalciumot, a meszesedés áldozatai leszünk.

Ha valaki hosszú távon megnöveli a kalcium bevitelt, a magnéziumot pedig nem, akkor reggelente izomgörcsökre ébredhet. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Ha kalcium tartalmú étrend-kiegészítőt szedsz, figyelj rá, hogy legyen benne legalább fele annyi magnézium is!

Magnézium készítmények a webáruházban>>>

 
D-vitamin

A szervezet D-vitamin nélkül nem tudja felszívni a kalciumot, mert nem termelődik elegendő calcitriol hormon (vagyis "aktív D-vitamin"). Sajnos a legtöbb felnőtt ember, és a gyermekek legalább 40%-a D-vitamin hiányban szenved. A csontritkulásnak is ez az elsődleges oka!

D-vitamin készítmények a webáruházban>>>

 

K-vitamin

A K-vitamin szabályozza a kalcium lerakódását a szervezetben, egy Gla nevű aminosavat aktivál. A legismertebb ilyen fehérje az oszteo-kalcin. A K-vitamin segít az oszteo-kalcinnak megtartani a kalciumot, vagyis szabályozni, hogy a csontokba és a fogakba kerüljön, távol az artériáktól és egyéb lágyrészektől. Kétféle K-vitamin van, a K1 és a K2. A K2 sokkal jobb felszívódású és tovább marad biológiailag aktív.

K-vitamin készítmények a webáruházban

 

Bór

A bór segíti az ízületek felépítését és védelmét, valamint a fogak és csontok épségének megőrzésében is szerepe van. Szabályozza a kalcium, magnézium, és foszfor anyagcserét, elsősorban a D-vitamin és ösztrogén aktiválása által.

 

Az esszenciális zsírsavak

Néhány vizsgálat kimutatta, hogy az EPA (omega-3 fajta) és a GLA (gamma linoleic acid) segíthet a szervezetben megnövelni a kalcium szintet és ezáltal javítani a csonterősséget. Egy 65 év fölötti nőkön végzett vizsgálat eredménye az volt, hogy 3 év alatt kevesebb csontsűrűséget veszítettek azok a nők, akik szedték ezeket az esszenciális zsírsavakat. Pl. a ligetszépe olaj megfelelő napi dózisa 1500- 6000 mg.
A kalcium felszívódását és csontokba beépülését az intenzív mozgás is nagymértékben javítja.


Próbáld ki a Calcitriot, a legnépszerűbb komplex vitaminkészítményt, amely a kalcium mellett D3-vitamint és K2-vitamint is tartalmaz. Együttesen segítik a kalcium megfelelő beépülését és hasznosulását, így járulnak hozzá az egészséges és erős csontok megtartásához.

Calcitrio tabletta 60 db

Kosárba

Összeállította: Szöllősi Adrienn

Források:
www.vitaking.hu
www.tenyek-tevhitek.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek