Hársfa

Tilia cordata

Hársfavirág tea gyógyhatásai

Népi elnevezései: szálfa, szádokfa, szódok

 

A Hársfa jellemzői

A hársfafélék családjába tartozó illatos virágú nagy fa. Levele ferde szív alakú, a levélnyél a levéllemezt két szabálytalan részre osztja. A levél széle szabálytalanul fűrészes, a csúcsa kihegyezett. Lecsüngő, két-öt virágú virágzata a levelek hónaljából nő. A virágzat szára hat-nyolc centiméter hosszú, sárgászöld színű. A kislevelű hárs leveleinek fonákján, az erek elágazásainál vörösesbarna szőrcsomók helyezkednek el. Utak, parkok szép koronájú dísze. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját.

Herbája: virágzata

Gyűjtés: A kőhárs az orvosi hárs, csak ez a jó gyógyászati célokra. Virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. Sem a bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas gyógyászati felhasználásra. Kis- és nagylevelű hárs virága gyűjthető, keverékük a kőhárs. Az ezüsthárs allergizál, ezért gyógyászati célra nem javasolt.

A növény hatóanyagai: flavonoidot (tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat), illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), cseranyagot és nyálkaanyagot tartalmaz.

Hatások: étvágygerjesztő, emésztést javító, epehajtó, májvédő, vizelethajtó, vértisztító.

Hársfa teák a webáruházban>>>

 

A Hársfa gyógyhatásai, felhasználása

Belsőleg: Teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. Köhögéscsillapításra, hörghurut oldására is kiválóan alkalmas. Lázas megbetegedéseknél enyhe lázcsillapító és izzasztó hatású. A népgyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító. Enyhe nyugtató, szívműködést szabályozó hatása is van.

Külsőleg: toroköblögetőként, illetve bőrgyulladásra borogatóként használják.

 

Elkészítése

Hársfa tea: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, mézzel ízesítjük (fokozza a hatását). Izzasztás céljából jó melegen fogyasszuk. Szükség szerint iható, de legalább napi 3 bögrével fogyasszunk belőle betegség alatt. Mellékhatása nem ismert, ezért bátran fogyasszuk.

Borogatás: 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, 3 dl forró vízzel leforrázunk, 10 perc ig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta kétszer készítsünk belőle langyos borogatást a beteg bőrfelületre.

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

Lázas felső légúti hurut esetén jól kombinálható bodzával, kakukkfűvel.

Nátha, influenza alatt ihatjuk kamillával, echinaceával, csipkebogyóval.

 

Ellenjavallat, figyelmeztetés: Túlzott fogyasztása izzasztó hatása miatt megzavarhatja a szervezet hőháztartását, gyengítheti a szívet, valamint fokozza a nyomelemek kiürülését.

Hársfa teák a webáruházban>>>

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon