Gyógynövény lexikon: Fekete retek

Gyógynövény lexikon: Fekete retek

A fekete retek ősi gyógyító, melynek erejét már az ókori Egyiptomban is ismerték – ma pedig újra felfedezzük sokoldalúságát. Ez a markáns ízű, sötét héjú gyökérzöldség nem csupán a népi gyógyászatban vált be, hanem modern kutatások is alátámasztják jótékony hatásait. A fekete retek fogyasztása különösen hasznos lehet a máj és az epe működésének támogatására, de immunerősítőként is figyelemre méltó. Mi teszi olyan különlegessé ezt a szerény megjelenésű növényt? Ebben a cikkben nemcsak a fekete retek gyógyhatásait járjuk körül, hanem azt is megmutatjuk, hogyan illeszthető be tudatosan a mindennapi étrendbe. Ha kíváncsi vagy, miért érdemes helyet adni ennek a karakteres zöldségnek a konyhádban – tarts velünk!


Fekete retek - Raphanus sativus L. var. niger

Fekete retek gyógyhatásai epe és máj problémákra

A fekete retek jellemzői

A fekete retek a káposztafélék családjába tartozó, lágyszárú, kétéves zöldség és gyógynövény, melynek a gumóját gyűjtjük és fogyasztjuk. A fekete jelző ellenére a gumó belseje fehér, a héja azonban fekete színű, ezért hívják fekete reteknek. A növény szárai húsosak, elágazóak, magasra növőek. Fürtös virágzata a vetéstől számított második év júliusában nyílnak. A virágzást követően tudjuk begyűjteni magjait is.

Könnyen termeszthető konyhakertben is, mivel nem igényel különleges gondozást. A magokat nyár elején, június-július körül kell elvetni. Lehetőleg világos helyre ültessük, mert elég fényigényes. Gumóját októberben, még az első fagyok előtt kell begyűjteni. Hűvös helyen, homokba dugva könnyen eltartható egész télen át.

A fekete retek betakarítása októberben, még az első fagyok beállta előtt történik, egyszerűen eltehető homokba dugva – lehetőleg a gumók ne érjenek egymáshoz – a pincében tárolva, így egész télen fogyaszthatunk a zöldségből. Célszerű a fekete retek tövén hagynunk 3-4 centiméternyit a húsos szárból is, hogy tovább megmaradjon a fekete retek frissessége.

Herbája: gumója

Gyűjtése: októberben, még az első fagyok előtt

Hatóanyagai: glükozinolátok, izotiocianátok, illóolajok, enzimek, mikroelemek, B- és C-vitaminok, flavonoidok

 

A fekete retek gyógyászati felhasználása, gyógyhatásai

  • általános immunerősítő és erőnlét javító
  • vírus és baktériumölő hatású
  • epekőképződést gátló hatású
  • epehajtó
  • emésztésjavító
  • puffadás gátló
  • gyomorsav szabályzó, reflux elleni is jó
  • méregtelenítő, vértisztító, májtámogató hatású
  • féreghajtó
  • vízhajtó

Fekete retek készítmények a webáruházban>>>

A fekete retek kiváló emésztési problémákra, puffadásra, epegyulladásra, epekőre és májproblémákra. Jó étvágyat csinál. Epetámogató hatásának köszönhetően segíti a zsírok bontását, így megkönnyíti az emésztést, ezzel gátolva a felfúvódást, puffadást.

Májtámogató hatásának köszönhetően segíti a méreganyagok kiválasztását és kiürülését.

Gyomorsav szabályzó, így gyomorsav túltengésben, illetve refluxban szenvedőknek is ajánlott.

A fekete retek kiváló immunerősítő és általános erőnlét fokozó. Gazdag B1-, B2- és C-vitaminokban, illetve olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a kálium, a foszfor és a magnézium. A fekete retek héjában és húsában találhatóak továbbá jótékony hatású enzimek, illóolajok és flavonidok, amelyek regenerálják a májat, serkentik az epetermelést és tisztítják a vért.

Illóolaja vírus- és baktériumölő, valamint parazita ölő hatású. A bélrendszert remekül megtisztítja az esetleges parazitáktól és kártékony baktériumoktól, segíti a székletürítést, így székrekedés ellen is hatásos. A téli időszakban különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani, mert kiválóan felvértezi a szervezetet.

 

A fekete retek fogyasztása

A fekete retket fogyaszthatjuk nyersen salátákba vagy szendvicsekre téve. Igazából egész évben fogyasztható így, de legcélszerűbb ősztől a tél végéig nyersen ennünk, hiszen tavasszal számos friss zöldségnövény is megjelenik, köztük például a hónapos retek, melyek vitamin tartalma ilyenkor magasabb. Célszerűbb tehát tavasztól a szezonális zöldségfélék fogyasztása.

Készíthetünk belőle mézes kivonatot is házilag. Ehhez vájjuk ki a retek közepét és csepegtessünk bele mézet. A retket helyezzük egy szűkebb pohárba és hagyjuk így egy egész éjszakán át. Reggelre a retek levet ereszt, amely a mézzel együtt lecsöpög a pohár aljára. Ezt a mézes retek levet kanalazzuk ki és fogyasszuk el. Nagyon jót tesz az epének és a májnak.

Másik módszer, ha vékonyan lereszeljük a retket és mézzel összekeverjük. Hagyjuk állni ezt is néhány órán át, hogy a retek pici levet eresszen. Köhögés és torokfájás ellen is nagyon jó hatású. Kivonatai bármikor fogyaszthatjuk.

Étrend-kiegészítő formájában: gyógynövény boltokban találkozhatunk tabletta, por és alkoholos kivonataival is. Ezeket a terméken feltüntetett módon és ideig alkalmazzuk.

Fekete retek készítmények a webáruházban>>>

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

A fekete retek önmagában is igen hatékony akár immunerősítésre, akár epe- vagy májbajokra használjuk. Nem tilos azonban tovább fokozni jótékony hatásait más gyógynövényekkel.

Epe- és májbántalmakra articsókával kombinálható a legjobban. Zöldségnövényként tegyük salátába mindkét gyógynövényt. Mindkettőt alkalmazhatjuk cseppek formájában, felváltva a nap folyamán (ne egyszerre vegyük be a kétféle cseppet.)

Immunerősítésre ginzenggel vagy gyömbérrel is kiegészíthető. Mézes fekete retek levet dúsíthatunk reszelt ginzenggel vagy gyömbérrel. Kissé csípős, de nagyon hatékony. Szintén jó hagymafélékkel együtt alkalmazva. Tehetjük salátába őket, vagy mézes fekete retek léhez adhatunk zúzott fokhagymát.

Emésztési panaszokra és puffadás ellen más retekfélékkel és köménymaggal is kombinálható. Például készíthetünk salátát, melybe többféle retket is belekockázunk és megfűszerezzük sóval és őrölt köménnyel. Nagyon finom és egészséges, kiválóan tisztítja a bélrendszert és nagyon jó hatással van az egész emésztésre.

 

Ellenjavallatok

Nagyon erős illóolaja miatt gyomornyálkahártya és bélgyulladásban szenvedőknek nem ajánlott.

Epekövesség esetén csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható, mivel epekő hajtó hatású. Megindíthatja a követ, amely az epevezeték elzáródását okozhatja. Inkább epekövesség megelőzésére alkalmazzuk.

Feke retek hatásai, fogyasztása

 

 

Szöllősi Adrienn

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon

Kapcsolódó tartalmak

Epekő, epebántalmak

Epekő, epebántalmak

Az epekő és az epebántalmak sokak életét keserítik meg, pedig léteznek természetes, kíméletes megoldások is a tünetek enyhítésére. Ebben a cikkben bemutatjuk a leghatékonyabb gyógynövényeket, étrendi tanácsokat és életmódbeli praktikákat, melyek segíthetnek az epe működésének támogatásában és a panaszok megelőzésében.

Epekő, epebántalmak természetes gyógymódjai

Epekő, epebántalmak természetes gyógymódjai

Neked is sokszor van fejfájásod, migréned?
Te is gyakran érzel görcsös fájdalmat a vállaidban és a nyakadban?

Lehet, hogy azt hiszed, hogy csak az irodai ülőmunka miatt van ez. Pedig ha nem vigyázol, könnyen lehet, hogy hamarosan problémáid lesznek az epéddel...

Mit ehet és mit nem az epebeteg?

Mit ehet és mit nem az epebeteg?

Az epediéta nem divat, hanem sokunknak mindennapi valóság. Ha neked is volt már gondod az epéddel, vagy túl vagy egy epeműtéten, pontosan tudod, milyen sokat számít, mit eszel. Ebben a blogban érthetően, túlmagyarázás nélkül beszélünk arról, mire figyelj az étkezésben, hogy jobban érezd magad. Nem csodadiétát kínálunk, csak működő ötleteket – orvosi háttérrel, emberi hangon.

Táplálkozási tanácsok epebetegeknek és epeműtéten átesetteknek Dr. Horváth Gábor hepatológus szakorvostól.