Fekete nadálytő

Symphytum officinale

Fekete nadálytő gyógyhatásai, ízületi gyulladás elleni hatása

Népi elnevezései: forrasztófű, nadálygyökér, madárgyökér, feketegyökér, fekete gyopár

 

A Fekete nadálytő jellemzői

Az érdeslevelűek családjába tartozik. Szárai és levelei szőrösek, a levelek hegyes csúcsban végződnek. Pirosaskék vagy fehér, harang formájú virágai eléggé jelentéktelenek. Évelő növény, megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében.

Herbája: gyökere és levelei.

Gyűjtés: Gyökerét általában tavasszal gyűjtik, virágzás előtt. Leveleit egész tavasszal és nyáron gyűjthetjük, de lehetőleg a frissebb, fiatalabb leveleket válasszuk.

A növény hatóanyagai: cseranyag, glikozida, kolin, cukor, nyálka, keményítő, inulin, gumi, gyanta, aszpargin, illóolaj.

Hatások: gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Fő hatóanyaga az allantoin serkenti a vérellátást, elősegíti a sejtek regenerációját. Hámosító, csonthegesztő növény.

 

A Fekete nadálytő gyógyászati felhasználása

Belsőleg: Májkárosító hatása miatt belsőleges alkalmazása körültekintést igényel, ezért teaként inkább ne alkalmazzuk!

Külsőleg: paszta, kenőcs, tinktúra formájában használhatjuk.

A fekete nadálytőből készített, pépes borogatás segíti a csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását - erre utal a növény egyik neve is: forrasztófű.

Izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő lisztjéből készült péppel történő borogatás. Egyik fő hatóanyaga, az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait.

A gyökér alkoholos kivonata (tinktúrája) hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést. Izom- és ízületi fájdalmak esetén bedörzsölőként alkalmazzuk. Zúzódásokra, duzzanatokra borogatásként tehetjük.

A fekete nadálytő krém használható visszérgyulladásokra, zúzódásokra, ínhüvelygyulladásra, duzzanattal járó sérüléseknél a duzzanat lelohasztására, véraláfutásokra, ficamok, rándulások kezelésére. Hámosító hatása miatt horzsolások, sebek kezelésére is alkalmas.

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

Mivel leginkább külsőleg használjuk, ezért ritkán kerül sor más gyógynövényekkel történő együttes alkalmazására. Felváltva használhatjuk árnika krémmel, melynek hasonlóan jó a rándulások, zúzódások és izomfájdalmakra tett gyógyhatása. Tinktúráját hozzáadhatjuk gyulladáscsökkentő krémekhez, vagy izomfájdalmakra használt masszázsolajhoz.

Fekete nadálytő készítmények a webáruházban>>>

 

Elkészítése

Fekete nadálytő borogatás: Főzzünk 1 liter vízben 100 gramm összevágott nadálytő gyökeret kb.10 percig, majd szűrjük le. A főzetből készített meleg borogatást helyezzük a sérült testrészre.

Fekete nadálytő fürdő: hasonlóképpen készül, mint a borogatás. A főzetet adjuk fürdővizünkhöz.

Pépes pakolás: a jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, egy csészében forró vízzel és néhány csepp olívaolajjal péppé keverjük, majd felkenjük egy vászonkendőre és melegen a beteg testrészre helyezzük, majd rákötjük. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megköt, és akkor olyanná válik, mint a gumi.

 

Ellenjavallat, figyelmeztetés: Belsőleg nem ajánlott, mivel a májra toxikus (mérgező) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz! A borogatást nyílt sebre ne használjuk! Várandós nőknek a fekete nadálytő készítmények használata TILOS!

fekete-nadalyto-hatasa-izuleti-gyulladasra

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon