Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ételek, amelyekkel fokozhatod bőröd UV sugárzással szembeni védelmét

Napvédő ételek UV sugárzás ellen

Létezik napvédelem a naptejen kívül is? Igen! Nem csak kívülről, hanem belülről is védelmet biztosíthatunk az UV sugarak káros hatásaival szemben. A biztonságos barnulás pedig olyan dolog, amelyet még a lelkesebb napimádók is szívesen vállalnak. De azért mindig emlékezz a napozás legfontosabb aranyszabályaira is:

  1. Napozáskor mindig gondoskodj a fényvédelemről legalább 30-as faktorú naptejjel!
  2. Kerüld a napozást 11-15 óra között, amikor legerősebb a napsugárzás!
  3. Fokozatosan szoktasd hozzá bőrödet a napozáshoz, hogy ne égj le!

A fenti szabályok betartása mellett próbáld ki ezeket az ételeket a bőröd természetes védelme érdekében.

 

Napbarát ételek likopinnal

A likopin egy fontos antioxidáns, amely legnagyobb mennyiségben a paradicsomban és a görögdinnyében található meg. Emellett más vörös és narancssárga gyümölcsben és zöldségben is jelen van.

A hosszabb ideig tartó napfény hatására a szabad gyökök károsíthatják a sejteket, ám kutatások igazolják, hogy a likopin segít ezek semlegesítésében. A likopin zsírban oldódik, így egészségesebb zsírokkal, például olívaolajjal, avokádóval vagy olajos magvakkal együtt fogyasztva, jobb hatásfokkal szívódik fel.

Tipp: Ha reggelire eszel olyan ételeket, amelyek segítik a szabadgyökök semlegesítését, nagyobb védelmet biztosítasz a nap káros hatásaival szemben, mintha vacsorára ennéd. Szeletelj fel friss paradicsomot érett avokádóval, tedd egy tálba és locsold meg olívaolajjal. Eheted szendvicsekhez, rántottához, bacon-höz vagy főtt tojáshoz is. Bőséges energiát biztosít egész napra, emellett fokozza bőröd napsugarakkal szembeni védekezését is.

 

Gyümölcsös felfrissülés és napvédelem C-vitaminnal

A C-vitamin köztudottan az egyik legjobb antioxidáns, amellyel könnyedén felturbózhatod bőröd védelmi rendszerét a napsugárzással szemben. A citrusfélékben, például a narancsban, a grépfrútban, a citromban és a limesben nagy mennyiségű C-vitamin található, amely hosszú távon csökkenti a napégés kockázatát. Emellett más olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében és védenek a sejtkárosodástól.

Tipp: Lehetőleg ne az agyoncukrozott gyümölcselvekkel próbáld meg helyettesíteni a gyümölcsöt. Inkább készíts hűsítő limonádét friss citromból, szeletelj bele narancsot, limes-ot, és édesítsd mézzel! A gyümölcsön keresztül fontos rostokat is beviszel a szervezetedbe, a C-vitamint természetes módon veszed magadhoz és még a megfelelő folyadékpótlásról is gondoskodsz!

 

Barnulást segítő béta-karotin

A béta-karotinban gazdag ételek, (például sárgarépa, paradicsom, pirospaprika, édesburgonya, mangó, dinnye és sárgabarack) rendszeres fogyasztásával növelheted szervezeted A-vitamin szintjét. A béta-karotin elősegíti a bőr normál állapotának megőrzését, lassítja a ráncosodás folyamatát, erős antioxidánsként védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben. Emellett a béta-karotin egy természetes festékanyag is, amely a bőr alatti zsírszövetekben felhalmozódva hozzásegít az egészséges barnaság eléréséhez.

Tipp: a megfelelő A-vitamin szint biztosításához már napi egy sárgarépa is elegendő lehet, ha minden nap becsületesen elfogyasztod. De készíthetsz dinnyéből és mangóból szuper reggeli turmixot, amivel szintén elegendő mennyiségű béta-karotint veszel magadhoz.

 

Bőrvédő olívaolaj

Ez a csodálatos olaj nem csupán az egészséges főzéshez és salátaöntetként tökéletes. Az olívaolaj gazdag antioxidánsokban, például E-vitaminban, amelyek semlegesítik a UV sugárzás okozta szabad gyököket. Emellett segítik a bőr rugalmasságának megőrzését, lassítják a bőr öregedési folyamatait.

Tipp: bár az olívaolaj kiváló bőrápoló, naptejként nem válik be, ugyanis nincs fényvédő hatása. Belsőleg rendszeresen fogyasztva azonban felveszi a harcot a nap bőrkárosító hatásaival szemben. Használd főzéshez, sütéshez, vagy fogyaszd salátákra öntve.

 

Extra napvédelem zöld teával

A zöld tea nem csak kiváló antioxidáns, hanem javítja a szív és az agy működését, stabilizálja a vércukorszintet, de napozás során is segíthet a bőrkárosodásokkal szemben.

A zöld tea katechineket tartalmaz, amelyek védelmet biztosítanak a napégéssel, gyulladásokkal és az UV-károsodással szemben. A benne lévő tanninok szintén csökkenthetik a napégéssel járó fájdalmakat, és antioxidánsokat tartalmaznak az UV fény által okozott károk leküzdésére. Egyes tanulmányok szerint csupán napi két csésze zöld tea extra napvédelmet nyújthat.

Tipp: A zöld tea lehűtve, vagy jéggel is kiváló. Hűsít és élénkít, akár kávé helyett is beválik! A hűtőben lehűtött zöld teával borogatást is készíthetsz a napégette bőröd számára. Szépen kiveszi a tüzét és segít a regenerálódásban.

 

A dió nem csak agyserkentő?

A rendkívül tápláló dió az omega-3 zsírok kiváló forrása. Köztudott, hogy serkenti az agyműködést, valamint a szív- és érrendszer karbantartásában is segít. Kutatások során igazolták, hogy a diónak vannak bőrvédő képességei is. Támogatja a bőr külső rétegének sejtjeit az UV sugárzás elleni küzdelemben azáltal, hogy megakadályozza a sejtbomlást, más néven apoptózist.

Tipp: napozás előtt rágcsálj nyers diót, vagy tedd bele a reggeli müzlidbe. Így nem csak fontos omega-3 zsírsavakhoz jutsz, hanem fokozhatod a napsugárzással szembeni védelmet is.

Ételek, amelyek védenek az UV sugárzás ellen

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás Táplálkozási tippek