Vashiányos anémia tünetei, kezelése

A vashiányos anémia a vérszegénység leggyakoribb formája világszerte. Általában az 1-2 éves gyermekeket és a szülőképes korú nőket érinti, kevésbé gyakori a tizenéves fiúk és fiatal férfiak körében.

Vas és folsav készítmények a webáruházban>>>

Vashiány miatt vérszegénységben szenvedő nő

A vashiány a nem diagnosztizált lisztérzékenység gyakori velejárója is, mivel a károsodott bélbolyhokon keresztül a vas nem tud felszívódni. A jellemző tünete a sápadtság, fáradékonyság, erőtlenség és fejfájás. Figyelmeztető jel lehet a körmök töredezettsége, a hajhullás vagy a fertőző betegségekre való fokozott fogékonyság is.

A vashiányos vérszegénység fokozatosan alakul ki, és nem mindig lehet korai tünetekből következtetni a problémára. Vashiány akkor alakul ki, ha a szervezet több vasat veszít, mint amennyit az élelmiszerekből fel tud venni.  Ha a szervezet vasraktárai kiürülnek kevesebb vörös vérsejt termelődik, kialakul a vérszegénység.

A vaspótlás mellékhatásaként fémes íz jelentkezhet, ami kellemetlen lehet. Néhány klasszikus vaspótló készítmény mellékhatása a székrekedés és a fekete széklet, emellett allergiás bőrreakciók is felléphetnek. Egyesek gyomortáji fájdalomra, haspuffadásra panaszkodnak.

Az antioxidánsok, a C-vitamin segítik a vas(III)-vegyületek felszívódását azzal, hogy azokat vas(II)-vegyületté alakítják. Általános tapasztalat, hogy a szerves vas-vegyületekekel, komplexekkel jobb hatás érhető el. Fontos, hogy a vérben a vas komplex-ionként legyen jelen, ehhez a növényekben és a húsokban jelenlévő komplexképző anyagok, ligandumokként működő sziderofórok jelenléte nagyon fontos.

A vasvegyületeket célszerű komplexképző anyagokkal együtt alkalmazni étrend-kiegészítő készítményekben, ezért tapasztalható az, hogy a vas(III)-citrát céklaporral együtt nem okoz székrekedést és hatásos vaspótlószer.

Cékla porok, tabletták és italok a webáruházban>>>

 

Nézd meg a Családbarát című műsor vashiányról szóló riportját!

Forrás: Zöldújság, XII. évfolyam, 2015/8. szám


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek