Orvosi pemetefű gyógyhatásai

Orvosi pemetefű gyógyhatásai

Az orvosi pemetefűnek számos gyógyhatása ismert. A gyógynövény nevének hallatán legelőször a patikákban is kapható cukorkák jutnak az eszünkbe, melyeket gyerekkorunkban is gyakran szopogattunk, ha köhögtünk vagy fájt a torkunk. Az orvosi pemetefűnek nem csupán a légutakra van kedvező hatása, de emésztésre, epepanaszokra is hatásos lehet. Az orvosi pemetefű cukorkákat általában más értékes gyógynövények hatóanyagaival is dúsítják, így a gyógycukorkák többféle panasz esetén is jótékonyak lehetnek.

Orvosi pemetefű gyógyhatásai

Orvosi pemetefű - Mik a gyógyhatásai?

Az orvosi pemetefű más néven is ismert, mint például a pemete vagy fehér pemetefű elnevezések is ezt a növényt takarják. A növény az ajakosvirágúak családjába tartozik, legelőkön, utak mellett, parlag területeken, töltéseken találni leginkább. Évelő, az íze keserű. Gyógyászati célokra az orvosi pemetefű felső, virágos hajtását használják, melyet májusban-júniusban gyűjtenek be. Az orvosi pemetefű keserű anyagot, illóolajat, flavonoidokat tartalmaz. Keserű likőrökbe is használják a pemetét.

Generációk óta megfigyelt jótékony hatásai:

  • köhögéscsillapító
  • köptető
  • jótékony hörghurutra és légcsőhurutra
  • kedvező az emésztésre epebántalmak, epepanaszok esetén is alkalmazható

 

Eredeti orvosi pemetefű cukorkák

Az orvosi pemetefű cukorka Réthy Béla gyógyszerész nevéhez fűződik. A gyógyszerész súlyos tüdőgyulladáson esett át 1866-ban, hurutos köhögései egész életében megmaradtak. Erre Ausztriából behozott útifű cukorkát szopogatott, de mikor saját gyógyszertárat létesített, saját készítménnyel állt elő, hogy ezt helyettesítse. Ekkor született meg az orvosi pemetefű cukorka. Az ízesítőanyag receptje titkos volt, ez adta a cukorka tipikus ízvilágát, mely a mai orvosi pemetefű cukorkák esetében már nem annyira erőteljes.

A mai cukorkák kb. 1,5 cm átmérőjű, korong alakú, barna, barnásszürke színű kemény cukorkák. A régiek kesernyésebbek voltak, a mai pemetefű cukorkákat általában más gyógynövények kivonataival is dúsítják. Akik ragaszkodnak a tradíciókhoz, az eredeti csomagoláshoz hasonló fém dobozban is megvásárolhatják ezt a gyógycukorkát, mely praktikusan visszazárható, tárolható.
 

Orvosi pemetefű cukorkák egyéb gyógynövényei

A napjainkban kapható orvosi pemetefű cukorkák az orvosi pemetefű gyógynövényen túl általában a kamilla, lándzsás útifű, esetleg kőhárs vagy például szagosmüge kivonattal is dúsítják.

Kamilla az orvosi pemetefű cukorkában

A kamilla az egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott gyógynövény. Enyhíti a nyugtalanságot, emésztési panaszokat, de kedvezően hat hurutos, fekélyes betegekre is. Allergiás panaszok megelőzésére is használják, de baktérium-, vírus-, és gombafertőzésekre is. A máj sejtjeire is regeneráló hatással van. Gyulladáscsökkentő, gyomorerősítő, görcsoldó hatásai a népi gyógyászatban régóta ismertek. Az orvosi pemetefű cukorkákban a pemete mellett a másik fő alkotóelem a kamilla kivonat lehet.

 

Lándzsás útifű az orvosi pemetefű szopogató tablettákban

Az orvosi pemetefű cukorkák másik jótékony gyógynövénye a lándzsás útifű. Mivel ennek baktériumölő hatása, sebgyógyító hatása ismert, előszeretettel használják a gyártás során. Nyálkaanyagai miatt jól ismert a lándzsás útifű nyákoldó és köhögéscsillapító hatása, légúti megbetegedésekre kifejtetett jótékony hatása. A lándzsás útifüvet szirup formájában is előszeretettel alkalmazzák légúti panaszokra.

Orvosi pemetefű gyógynövény köhögés ellen

Orvosi pemetefű, mint köptető

Az orvosi pemetefű alkalmazása mai napig elsősorban makacs köhögés, rekedtség, légúti gyulladás esetén kerül előtérbe. A gyógynövény külsőleg is hatásos, nemcsak torok öblögetésre, de borogatásra is sebes felületekre.

Az orvosi pemetefű hurutoldó, köhögés csillapító, nyákoldó hatással lehet a légúti megbetegedésben szenvedőknél. Terápiás adagban nem veszélyes és jó érzés a fáradt, kiszáradt toroknak is a cukorka szopogatása, bár, mint sok egyéb gyógynövényes készítmény, terhes nőknek ez sem ajánlott! Hatóanyagai enyhítik a légcsőhurut tüneteit, gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Segíthetik a hörgőkben letapadt váladék feloldását, távozását, ezért mondják rá, hogy köptető hatással is bír.

 

Orvosi pemetefű egyéb gyógyhatásai

Az orvosi pemetefüvet tehát elsősorban a légúti megbetegedések kapcsán alkalmazzák, de a teája hatásos lehet emésztési zavarok esetén is. Teltségérzéssel, puffadással járó panaszok, epebántalmak esetén 1 teáskanál szárított pemetefű teát kell 2 dl vízzel leforrázni és kortyonként, langyosan elfogyasztani, de ha valaki nem szeretné tea formában, vagy túl keserűnek találja, az orvosi pemetefű cukorkák is megteszik jótékony hatásukat.

Szerző: kalmia.hu
Szponzorált tartalom


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika