Narancs illóolaj készítése házilag

Narancs illóolaj készítése házilag

A házi narancsillóolajhoz nem kell más, mint alkohol és narancshéj. Csakugyan egyszerű elkészíteni. Akár karácsonyi ajándéknak is csodálatos, de hideg téli estéken párologtatóba csepegtetve, illetve szaunázáshoz, testápolóhoz adva is használhatod. Sőt, ha egy kevés tengeri sóval összekevered, mennyei bőrradírt is készíthetsz belőle! Az olajhoz nem kell más, mint a pucolás után megmaradt narancshéj és egy kis tiszta alkohol, ami lehet akár vodka is.

Gyűjtsd össze a narancs héját!

Ne dobd ki a narancs héját, ugyanis már három-négy nagyobb narancs héjából egy kis adag, finom, illatos illóolajat készíthetsz.

Hozzávalók:

  • narancshéj
  • tiszta alkohol - de megteszi például a vodka is, ha nem szeretnéd a gyógyszertárban beszerezni
  • jól záródó kis üvegcse - ez lehet akár egy kisebb befőttesüveg is
  • papírtörlő
  • vékony muszlinanyag - jó a géz is vagy például egy vékony konyharuha

 

Első lépés: szárítás

NarancshéjAlaposan mosd meg, töröld át, majd pucold meg a narancsot. Ezután a héj belsejéből távolítsd el a fehér részt, amennyire csak lehet. Tedd egy papírtörlőre, és szárítsd meg. Fontos, hogy ne tedd ki tűző napra.

Nyáron jó, ha szellős, félárnyékos helyre teszed, télen pedig meleg helyen szárítsd, például tökéletes megoldás a radiátor teteje. A teljes száradás - páratartalomtól függően - általában két napot vesz igénybe, de gyorsíthatod is a folyamatot, ha vékonyabb csíkokban szárítod a gyümölcs héját.

 

 

 

Második lépés: áztasd alkoholba!

Narancshéj alkoholbanA kiszáradt narancshéjat vágd kisebb darabokra egy éles késsel, ezeket szórd egy alaposan kimosott, megszárított üvegbe. Melegíts vizet. Amikor már forró, de még nem forr, akkor tedd bele a vodkás üveget, és hagyd átforrósodni. Erre azért van szükség, mert a meleg alkohol oldja majd ki az illóolajat a gyümölcs héjából. Ezután öntsd rá a narancshéjra, amíg teljesen el nem lepi.

Rázd össze a hozzávalókat, majd amennyire lehet, zárd le légmentesen az üveget. Hagyd legalább három napot ázni, néha meg-megrázva az üveget. Minél tovább hagyod állni, annál hatékonyabban oldódik ki a narancs héjából az illóolaj.

 

 

 

Harmadik lépés: párologtatás

Házi narancsolajSzűrd le az olajat egy vékony muszlinanyag vagy géz segítségével. Préseld ki a héjakból is a folyadékot. Fedd be a tálat papírtörlővel vagy egy vékony anyaggal, ügyelj rá, hogy az anyag ne lógjon bele a folyadékba.

Hagyd így állni száraz, melegebb helyen, majd amikor az alkohol elpárolgott - ezt majd az illatáról állapíthatod meg, amikor már nem érzed az alkoholt, akkor elkészült -, ami az edény alján megmarad sűrű, narancssárga folyadék, az maga az illóolaj. Ha jól sikerült, és kedvet kaptál más illóolaj készítéséhez, hasonló módon a citrom héját is felhasználhatod.

 

 

Forrás: www.femina.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Készítsd magad!