Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tanácsok a gumióvszer használatához

Színes gumióvszerek

A gumióvszer a második legkedveltebb fogamzásgátlási módszer. Megakadályozhatja a nem kívánt terhességet és gondos használat mellett a mai napig ez az egyetlen védekezés, mely (nem 100%-osan ugyan, de) védelmet nyújthat az AIDS-szel és a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. A védekezés biztonsága a helyes használattól és még számos más tényezőtől is függ, amelyekkel érdemes tisztában lenni és lehetőség szerint elkerülni.

Mennyire biztonságos a gumióvszer használata?

Az óvszer helyes használata meglehetősen biztonságos védekezési forma. A Pearl-indexe 2 és 12 között van, vagyis 100 olyan nő közül, aki ezt a fogamzásgátló eszközt alkalmazza, 2-12 esik teherbe.

A védekezés biztonsága a helyes alkalmazás mellett az óvszer minőségétől is függ.

  • Csak márkajelzéssel és CE jelöléssel ellátott óvszert alkalmazz és figyelj oda a lejárati dátumra! A túl régi óvszerek ugyanis elszakadhatnak.
  • Ne használj olyan óvszert, melynek a csomagolása sérült! A napsugárzás, hőség és a nadrágzsebben, piperetáskában és pénztárcában való szakszerűtlen tárolás hatására lyukacsossá és könnyen szakadóvá válhatnak. Az óvszer-automaták néha hőmérséklet ingadozásnak vannak kitéve, így a bennük tárolt óvszerek gyorsabban kilyukadnak vagy megrepednek.

 

Hogy kell használni az óvszert?

Az gumióvszer csak helyes használat mellett nyújthat biztonságot. Minden óvszer csomagolása tartalmaz használati utasítást, ami leírja és képen is ábrázolja a pontos alkalmazást. Használat előtt győződj meg az óvszer épségéről! Próbáld meg az óvszert a szerelmi játék részévé tenni. Így elkerülöd a stresszt, ha még gyakorlatlan vagy az óvszer használatában.

 

Mire érdemes odafigyelned az óvszer használata során?

  • Csak jó minőségű óvszert használj!
  • Vigyázzatok, hogy az óvszer ne sérüljön fizikai és vegyi úton. Pl. ne használjatok olaj alapú síkosítót, mint például a vazelin és a babaolaj! Ezek akár 90%-kal is ronthatják az óvszer szakítószilárdságát!
  • Az óvszert a nemi kontaktus előtt fel kell helyezni, ha nincs spermazsák kialakítva, fogd össze az óvszer hegyét a felrakásnál, hogy legyen hely a spermának.
  • Az együttlét után még merev állapotban húzd ki a péniszt, az óvszer gyűrűjét megfogva, nehogy kifolyjon a sperma.
  • Egy óvszert csak egyszer használj!

 

Mi a teendő, ha valami félresikerül?

A szeretkezés hevében malőrök is előfordulhatnak. Az óvszer elszakadhat, vagy a hüvelybe csúszhat (ez esetben azonnal el kell távolítani!). Ilyen esetekben a nőknek azonnal nőgyógyászhoz kell fordulniuk, aki megmondja, hogy sürgősségi fogamzásgátlás (esemény utáni tabletta) szükséges-e.

A lecsúszott vagy elszakadt óvszer már semmilyen biztonságot sem nyújt, sem az AIDS-szel, sem a szexuális úton terjedő betegségekkel, sem a nem kívánt terhességgel szemben.

Amennyiben akárcsak gyanú is van arra, hogy az óvszer sérült vagy nem került fel/le időben, esemény utáni tablettát kell alkalmazni a nem kívánt terhesség megelőzése céljából.

 

Az óvszer előnyei

  • egyszerűen beszerezhető viszonylag olcsó
  • helyes használat mellett jó fogamzásgátló hatásfokkal rendelkezik
  • (nem teljeskörű) védelmet nyújt az AIDS-szel és más nemi betegségekkel szemben

 

Az óvszer lehetséges hátrányai

Az óvszer néhány nedvesítőszere spermaölő anyagokat tartalmaz, melyek szintén a védekezést szolgálják. Ezek ingerelhetik a pénisz bőrét.

Néha latexallergia vagy latex intolerancia is előfordulhat. Ez esetben a patikákban kapható polyurethane-óvszer vagy a bioboltokban beszerezhető 100% természetes összetevőkből készült óvszerek nyújthatnak megoldást.

Glyde prémium vegán óvszer

 

Tudtad-e…?

...hogy ha tejérzékeny vagy, nálad problémát okozhatnak a hagyományos latex óvszerek?

Az ismert latex anyag elkészüléséig a kaucsuk fából nyert tejszerű anyag számos  gyártási lépésen megy keresztül. A folyamat során a kaucsuk gumit általában kazeinbe áztatják, hogy puha legyen. A kazein viszont tej származék, pontosabban tejfehérje. Sokan nem is tudják, hogy van valamilyen érzékenységük a tejtermékek összetevőire (laktóz, kazein), és ez esetben bizony a hagyományos latex óvszerek irritáló hatásúak lehetnek például az érzékeny hüvely nyálkahártyára.

 

Összeállította: Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.webbeteg.hu

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek