Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fehér akác

Robinia pseudoacacia

Fehér akácvirág

Népi elnevezései: akác, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa, koronafa, magyarfa, pampuska

Az akácfának a virágján kívül minden része mérgező, ezért szigorúan tilos szedni és fogyasztani. Ha lehet, ne magunk szedjük, inkább ellenőrzött helyről (pl. gyógynövényboltból) szerezzük be, vagy kérjük képzett fitoterapeuta segítségét.

 

A növény jellemzői

A pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A XVI. században Észak-Amerikából betelepített közismert, tüskés ágú, lombhullató fa. Hazánkban kisebb nagyobb erdőségeket alkot. Sík vidékek, homokos talajok jellegzetes fás szárú növényévé vált.  Fehér, illatos, pillangós virágai 2 cm hosszúságot érhetnek el, lecsüngő fürtökben nyílnak. Hüvelytermése lapos, fényes.

Herbája: a virágja. A többi része mérgező, ezért szigorúan tilos szedni és fogyasztani!

Gyűjtés: A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májustól június elejére esik.

A növény hatóanyagai: Különféle lektinek, mindenekelőtt a kéregben és a magokban. A virágok illóolajat (linaloolt) tartalmaznak.

 

Gyógyászati felhasználása

  • A fehér akácvirág tea savlekötő, gyomorsav csökkentő hatású. Ezért túlzott gyomorsav ellen, gyomorégésre jó hatásfokkal használható. Reflux esetén az akácvirág tea rendszeres fogyasztása javasolt.
  • Hasmenés, migrén és arcidegzsába homeopátiás kezelésére is használják.
  • Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, görcsoldó, enyhe hashajtó.
  • Vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal is bír,
  • Vizelethajtó is, ezért ödémásodásban szenvedőknek is segít.

Az akácvirág nektárjából értékes méz készül, melynek magas a gyümölcscukor tartalma. Ezért cukorbetegek is gond nélkül fogyaszthatják. Számukra javasolt a mesterséges édesítőket akác mézzel helyettesíteni. Aromaanyagait az illatszeripar is előszeretettel hasznosítja.

 

Elkészítése

Fehér akácvirág tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemesen aromás, ezért keserű teákhoz adhatjuk ízesítőnek is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon