Fagyi kisokos - amit biztosan nem tudtál a fagyiról

Ha hőség, akkor fagyi! De vajon mennyire egészséges és valóban hűsít-e a fagyi? A sok negatív vélemény ellenére esélytelen, hogy leszokjunk róla.

Fagyi

Fagylaltból ezerféle van. A hagyományos főzött fagylaltok lényegében mind tejből, tejszínből, tojássárgájából és ízesítő anyagokból, vagyis cukorból, glükóz-fruktóz szirupból, gyümölcs sűrítményekből, mézből készül. De ezt, az igazi főzött fagyit ma már nagyon kevés helyen lehet kapni.

Mára a fagylaltkészítés is nagyipari kereteket öltött. Az üzemileg előállított ipari fagylaltokban az ízeket aromákkal, a tejszínt és a tojássárgáját növényi zsiradékokkal és más készítményekkel helyettesítik, a tej pedig vízzel felhígítva kerül a termékekbe.

A gyártók a kész fagylaltot eldobható tégelyekben szállítják, és sok fagylaltárusnál is ezeket árulják, persze gombócban adagolva.

A fagylaltot cukrászati speciális fagyasztással és keveréssel állítják elő, pasztőrözéssel vagy hideg eljárással. A jégkrém a fagyival ellentétben teljesen zárt rendszerben készül homogénezéssel és érleléssel. A gyártás során a legfontosabb elem a mélyhűtés, melynek során mínusz 40 fokra hűtik, így aztán már jobban bírja a tárolást és tovább áll el.

 

Amit biztosan nem tudtál a fagyiról

Dobozos fagyiA fagylaltban elég sok levegő van. Az összetevők között szerepel az E471, ami az egészségre ártalmatlan emulgeálószereket tartalmaz. Ezek azonban nagy mennyiségű levegőt képesek elnyelni. Ezért ne csak a fagylalt térfogatát, hanem a tömegét is nézd meg, amikor vásárolsz. Könnyen kiderülhet, hogy néha a fele levegő. Attól még ugyanis, hogy az van ráírva, hogy 1 liter, a tömege lehet, hogy csak 600 gramm.

Só a fagyiban?

Hát igen, van benne. A fagylalt elkészítéséhez ugyanis szükség van sóra. Nem az ízesítéshez, hanem a fagyasztásához! Ha ugyanis sót adnak a jéghez, az elősegíti az olvadást azáltal, hogy a jég hőmérséklete – a saját energiáját felhasználva – jóval 0 fok alá süllyed, mégis tovább olvad addig, amíg a só és a jég egyensúlyba nem kerül. De ekkor már a keverék kb. mínusz 10 fokos. Ha így rakjuk a fagylaltalapot a jeges edénybe, az hőt ad le, és ennek hatására újabb jégdarabok olvadnak meg. Ez lehűti a fagyit, melyben keverés hatásárra megindul a kristályosodás. Érdekes, ugye?

 

Felhasznált forrás: Zöldújság 2015/8. szám. www.zoldujsag.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek