Az érzelmek és az immunrendszer

Jelentős mennyiségű kutatási eredmény gyűlt össze napjainkra, amelyek megmutatják, hogy az aggódással kapcsolatos érzelmek és a krónikus stressz milyen negatívan hatnak az immunrendszer működésére. Kimutatták, hogy a depresszió és a szomorúság különösen megbénítják az immunrendszert.
Ezzel szemben a pozitív érzelmek, mint például a szerelem, a játékosság, a megelégedettség és az eredményesség, jó hatással vannak a gyógyulásra.

Az emberek többsége azt a következtetés vonja le ebből, hogy ha blokkolják a bennük lévő összes rossz érzést, akkor túljutnak a negatív érzelmek valamennyi veszélyén. Az érzelmi és fizikai egészség ilyen jellegű megközelítése azonban nem működik jól, mert a negatív érzelmek elnyomása nem szünteti meg a bajokat, sőt, tovább fokozza őket.

Érzelmek és az immunrendszer kapcsolata

 

Az immunrendszer erősítése és a gyógyulás kulcsa

John Selby Tudatos öngyógyítás című könyvében az érzelmi kiegyensúlyozás módszerét tartja célravezetőnek a teljes és maradéktalan gyógyuláshoz.

Akár tetszik, akár nem, mindig magunkban hordozzuk az emberre jellemző érzelmek egész skáláját. Az érzelmek genetikai örökségek. Egy gyermek az érzelmek teljes skáláját érzi anélkül, hogy megtanítanák neki. A probléma akkor jelentkezik az érzelmekkel, amikor megtanuljuk elnyomni némelyiket a közvetlen kifejezésre juttatás helyett. Sok ember például blokkolja a harag érzését visszafordítva az érzelmet magába ahelyett, hogy hagyná azt kiáramlani tisztán arra a személyre, amely kiváltotta az érzést. Ha már a düh energiája egyszer befelé fordult, komoly belső egészségügyi egyensúlyzavart okozhat. Sok szívbeteg például az elnyomott dühének lett az áldozata.

Az érzelmek a túléléshez nyújtott segítségük miatt fejlődtek ki. Fontos, hogy megértsük: szükségünk van a velünk született tucatnyi érzelem mindegyikére. Bármelyiket elnyomva, vagy túlságosan kihangsúlyozva valamelyiket, komoly egyensúlybomlást idézünk elő bensőnkben. A cél tehát, hogy a születésünk óta bennünk lévő érzelmeket egyensúlyban tartsuk.

 

Érzelmi kiegyensúlyozás módszere

John Selby 12 érzelmet különböztet meg: boldogság, düh, fájdalom, szeretet, játékosság, félelem, szenvedély, szomorúság, reménytelenség, eredményesség, ellenszenv és békesség.

Egyensúlyban lévő kövekAz érzelmi kiegyensúlyozás trükkje az, hogy a szavak végigolvasása közben képes vagy olyan érzelmek, emlékek és fantáziaképek felidézésére, amelyeket a szó jelentése hordoz. Alapvető személyiséged abban gyökerezik, ahogyan kifejezd vagy elfojtod ezeket a testedben végigáramló érzelmeket.

Az érzelmek nem elvont fogalmak, hanem fizikai folyamatok a testünkben. Ezért képesek befolyásolni az immunrendszerünk működését. Az egészséges test megfelelő egyensúlyban tapasztalja meg az összes érzelmet. A beteg emberek szinte minden esetben elfojtják valamelyik érzelmet, egyrészt a régi szokások miatt, másrészt a betegség hatására. Ugyanakkor betegségük alatt meg is ragadnak egy vagy több érzelemnél, melyek rendszerint akadályozzák a gyógyulási folyamatot.

 

 

Gyakorlat az érzelmi kiegyensúlyozásra

Olvasd fel hangosan a felsorolt érzelmeket, és mindegyik szó felett tölts néhány levegővételnyi időt. Hunyd be a szemed és figyelj a szó kimondása közben feltörő érzéseidre, a hozzájuk kapcsolódó emlékekre. Azután egy-két perc elteltével térj vissza a jelen pillanatba. Vegyél egy mély lélegzetet és térj rá a következő szóra. Ez a kulcsa az egyik érzelemtől való elmozdulásnak a másik felé.

Vízcseppek

 1. Boldogság (öröm): érezz egyszerűen örömöt a testedben és emlékezz olyan időkre, amikor teljes boldogságot éreztél.
 2. Düh (kellemetlen, bántó dolog): érezd a dühöt izmaidban, emlékezve egy dühkitörésre, kiengedve az összes haragot.
 3. Szeretet (elfogadás, együttérzés): Engedd szívedet kibontakozni a szeretetben, mélyen elmerülni benne, és átélni egy csodálatos, szeretetteljes élményt.
 4. Fájdalom (szenvedés, összehúzódás): Érezz fájdalmat a testedben, emlékezve a legborzasztóbb szenvedéseidre.
 5. Játékosság (magától jövő szórakozás): Éld át a játékosság érzését, emlékezz a gyerekkori játékokra, amelyek játékos képzeletedben születtek.
 6. Félelem (aggódás, rettegés): Érezd a félelem okozta összeszorulást, emlékezz olyan időkre, amikor az erős félelem rettegést keltett benned.
 7. Szenvedély (vágy, vágyakozás, epekedés): Érezd át a csodálatos érzést, amint testedben végigfut a szenvedély. Emlékezz a vad vágyakozással teli élményekre és hagyd képzeletedet szárnyalni a vágy végső pillanatáig.
 8. Szomorúság (gyász, csalódás): Tedd magad nyitottá a szomorúság érzésére. Emlékezz vissza szívet tépő fájdalmakra és képzeld el a legmélyebb szomorúságot.
 9. Reménytelenség (depresszió, elkeseredés): Engedd meg magadnak, hogy átérezd a teljes depressziót. Emlékezz ilyen alkalmakra, képzeld el a teljes reményvesztettség érzését.
 10. Eredményesség (büszkeség, sikeresség): Érezd büszkének magad önmagadra, emlékezz arra, amikor valamit nagyon jól csináltál. Képzeld el, hogy szakértője vagy valamilyen különleges dolognak.
 11. Ellenszenv (visszautasítás, undor): Érezz undort a torkodban és a gyomrodban, érezd, ahogyan ez az érzés a végsőkig fokozódik és idézd fel a az ezt az érzést kiváltó szituációt.
 12. Békesség (megelégedettség, kielégítettség): Pihenj a csendes megelégedettségben és békességben. Emlékezz vissza a teljes kielégülést jelentő időkre és képzeld el az ideális békesség élményét.

 

Ez a gyakorlat kb. 10-15 percet vesz igénybe. Eleinte nehéznek tűnik, főleg a negatív érzelmek felidézése és átélése. Ösztönös reakció, hogy megpróbálunk gyorsan túljutni a kellemetlen érzéseken, de a gyakorlat közben törekedni kell rá, hogy minél szabadabban átéljük ezeket és ugyanannyi időt töltsünk velük, mint a pozitív érzelmekkel.

Ha beteg vagy, szánj rá erre a gyakorlatra legalább hetente kétszer fél órát. Közben hallgathatsz halk, megnyugtató, meditációs zenét. Lényeg, hogy senki és semmi ne zavarjon meg téged a gyakorlat közben és őszintén, félelmek nélkül, szabadon éld át valamennyi érzelmet.

Forrás: John Selby – Tudatos öngyógyítás

 


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok