A cukorbetegség szövődményei a szájüregben

A cukorbetegség számos tünetet és szövődményt produkálhat a szervezetünkben, még olyan területeken is, amelyekre nem is gondolnánk. Így gyakran érintett a szájüreg, a fogazat és az íny, amelyeken a diabétesz szövődményei sokféle módon jelentkezhetnek. Ezek mögött azonban gyakran más okot feltételezünk: vitaminhiányt, ásványi anyag hiányt vagy genetikai örökletességet. Ha diabéteszünk van, fog- és ínybetegség esetén mindig jusson eszünkbe, hogy ez akár a cukorbetegség következménye is lehet. Ha cukorbetegként még nincs ilyen problémánk, akkor viszont érdemes a megelőzésért tenni.

Ha valaki cukorbetegségtől szenved, sokkal nagyobb eséllyel lesz érintett valamilyen fogászati problémában. A diabétesz következményeként ugyanis csökken az ellenálló képesség a szájüregi baktériumokkal szemben.

 

Mit tehetek cukorbetegként a fog- és ínybetegségek megelőzésére?

Cukorebeteg szájápolása1. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése

A megfelelően ellenőrzött vércukorszint támogatja a szájüreg egészségét. Így nem csak az ínygyulladást, hanem a szájszárazságot és a szájgomba kialakulását is megelőzhetjük, ha rendszeres kontroll alatt tartjuk vércukorszintünket. Ráadásul ez a kölcsönhatás fordítva is igaz: a szervezetben kialakult gyulladások megemelhetik a vércukorszintet, vagyis ha fellép egy íngyulladás, akkor az máris vércukorszint emelkedést idézhet elő. A szájüregi betegségek megelőzése tehát támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását is

2. Félévente ellenőriztesd a fogaidat!

Fogorvoshoz ugyan senki nem szeret járni, de igazából ez csak probléma esetén járhat fájdalommal. Igazából minden embernek szükséges lenne félévente ellenőriztetni a fogait, de egy cukorbetegnek szinte kötelező. Az ínybetegségek és szájüregi gyulladások korai felismerése egy diabéteszesnél létfontosságú. Mindenképpen tájékoztasd a fogorvosodat, hogy cukorbeteg vagy és kérj tőle bátran szájápolási tanácsokat!

3. Plakkok és fogkő

Étkezéseink során az ételmaradékokból, nyálból és baktériumokból egy vékony bakteriális filmréteg, ún. plakk rakódik le a fogaink felszínén és az ínyünkön. Az íny vonalánál, a fogközökben és a fog mély barázdáiban még jobban felgyülemlik ez a lerakódás. Ha nem távolítjuk el kellő alapossággal a plakkot a fogainkról, a fogközeinkből és az ínyünkről, akkor a lerakódás fogkővé alakul, melynek eltávolítását már szakemberre kell bíznunk. Az eltávolítatlan fogkő az íny visszahúzódását és ínygyulladást eredményez.
 

4. Megfelelő napi szájápolás

Az alapos napi szájápolási rutin elengedhetetlen része:

  • napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosás gyógynövényes, fluoridmentes fogkrémmel
  • napi egyszeri fogköz tisztítás fogselyemmel
  • a nyelv rendszeres tisztán tartása
  • ha szükséges, szájfertőtlenítés természetes fertőtlenítőkkel – pl. fél pohár vízbe 2-3 csepp teafaolaj, vagy zsálya teával történő öblögetés

 

5. Dohányzás

A dohányzás minden esetben káros, de cukorbetegség mellett jelentősen megnöveli az ínygyulladás kialakulásának esélyét. A dohányzás roncsolja az ínyszöveteket és elősegíti a fogíny visszahúzódását. Kérj segítséget szakembertől a leszokáshoz.

cukorbeteg-szajapolas

 

 

Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.merjmosolyogni.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Fog- és szájápolás