Hogyan védekezz a nap szemkárosító hatásai ellen, avagy milyen a jó napszemüveg?

A napozás bőrt érintő káros hatásai legtöbbünk előtt már jól ismert, hiszen tavasztól nyár végéig szinte minden fórum ezzel van tele. Azonban kevesebbet hallani arról, hogy a nap bizony a szemünket is komolyan károsíthatja. Akár retinagyulladás vagy szürke hályog is lehet a vége a túlzott napfényhatásnak, de a szem környéki bőr ráncosodása is fokozódhat.

Napozás szemkárosító hatásai

 

Milyen szemproblémákat okozhat az UV sugárzás?

A szemünket ért ultraibolya sugarak egy részét a szaruhártya ugyan elnyeli, de ennek ellenére az UV-B, és hosszú távon az UV-A fény is okozhat problémákat látószervünk különböző részein.

Az UV-B sugarak hatására  az érzékeny és vékony szemhéjunk bőre leéghet, amely fájdalommal és viszketéssel járhat. Kevesen tudják, de az UV-B sugarak is előidézhetik az idős korban kialakuló szürkehályogot, és károsíthatják a látóideg hártyáját.

Az UV-A sugarak szintén okoznak hosszabb-rövidebb ideig tartó gyulladásokat, főleg a szaruhártyán és a kötőhártyán, és bizony hosszú távon tartósabb szemkárosodás is bekövetkezhet.

Kutatások sora bizonyítja, hogy az időskori látáscsökkenés egyenes összefüggésben áll a szemünket érő UV-sugárzással.

 

Hogyan védjük szemünket a nap károsító hatásától?

Sok bajt megelőzhetünk, ha megfelelő minőségű napszemüveget választunk, ami védi a szemünket. Ugyanakkor tudni kell, hogy a szemünk maga is megpróbál védekezni: a szaruhártya kiszűri a roncsoló sugarak egy részét, ám ha a hatás hosszan tartó, akár retinagyulladás is lehet a hosszas napon tartózkodás eredménye.

A víz közelében ráadásul fokozódik az UV-szint, így könnyen elképzelhető, hogy könnyezni és fájni kezd a szemünk védelem nélkül.

Bármennyire tetszetős napszemüveget is látunk egy-egy utcai árusnál, lehetőleg szaküzletben vásároljunk szemrevalót. Előfordulhat, hogy a piacon vagy a nagy áruházakban torzító lencséjű szemüveget veszünk, ami bizony fárasztja a szemet, szédülést, fejfájást okozhat. Ráadásul ezek többsége nem is rendelkezik az ultraibolya sugarakat 100 százalékban szűrni képes bevonattal sem.

A műanyag lencsék ugyan az anyag tulajdonságából kifolyólag elnyelik a káros sugárzás bizonyos hányadát, de nem nyújtanak teljes védelmet a szemünknek. Ráadásul, amikor napszemüveget viselünk, a pupillák jobban kitágulnak, hiszen a sötét lencse az erős napfényt (a látható határon belül) mindenképpen tompítja, és így a természetes védelmet nyújtó hunyorgás teljes egészében elmarad. Az UV-sugarak nagy része viszont áthatol ezeken az egyszerű lencséken, és továbbra is roncsolja a szemünket.

Napszemüveg

A jobb minőségű napszemüvegeken fel van tüntetve az "UV 400" jelzés, ami azt jelenti, hogy a szemüveg lencséje teljes védelmet nyújt a 400 nm alatti sugárzások ellen. Ebbe ugye beletartozik az UV-A és az UV-B is. Vannak persze speciális polár-, illetve duplaszűrős lencsék is, amelyek a különösen erős napsugárzású helyeken ajánlottak, például ha magas hegyekben kirándulunk, vagy hosszabb időt töltünk víz közelében.

A lencse szűrésének erőssége 1-4 közötti kategóriákra van felosztva: az 1-es a gyengébb fényviszonyokra van tervezve, a 4-es pedig a különösen erős napsugárzás ellen véd. Fontos még arra is figyelni, hogy a napszemüvegünk a lehető legjobban igazodjon az arcunkhoz, mivel hiába a szuper UV-védelemmel ellátott lencse, ha a szemüveg körüli réseken keresztül eléri szemünket a káros sugárzás.  

Az már egyéni döntés, ki melyik színű lencsét részesíti előnyben. Azért nem árt tudni, hogy különböző színű lencsék milyen helyzetre a legmegfelelőbbek.

  • A zöld lencse minden fényviszony esetén jó.
  • A barna lencse a verőfényes napsugárzáshoz kiváló, mert pihenteti a szemet.
  • A szürke lencse a túrázáshoz való, mert ezzel élvezhetők leginkább a természet színei.
  • A sárga lencse viszont felhős időben és szürkületi fényben jó választás.

Mit tehetünk még a szemünkért?

Szemünk épségének megőrzése érdekében együnk minél több olyan gyümölcsöt vagy vitaminkészítményt, mely tápanyaggal látja el a szemünket, segíti a regenerációját és véd a gyulladások ellen.

Együnk minél több fekete áfonyát, vagy annak kivonatát tartalmazó étrend-kiegészítőt.A szem retinája egy nagyon érzékeny, melyet az átlagosnál jobban veszélyeztet az oxidatív stressz és az erős napsugárzás. Laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a fekete áfonyában lévő antocianinok védik a retinát a nem kívánt oxidatív sérülésektől, valamint a napfény okozta károsodástól.

A C- és E-vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök szintén hasznosak, hiszen mindkét vitamin fontos antioxidáns. Emellett rugalmasan tartják az érfalakat és a szöveteket, segítik a sejtmegújulást.

A lutein szintén rendkívül hasznos a szemünk egészségének megőrzésében. Ez a retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga, amely segítheti a szem védelmét az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben, és késleltetheti a szem öregedését.

Szemre való vitaminokat itt találsz>>>

nap hatása a szemre

 


Szöllősi Adrienn

 Felhasznált forrás: www.borsa.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek