A K2-vitamin szerepe a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a csontritkulás megelőzésében

K2-vitamin hatásaA K-vitamin fontos szerepet játszhat az érelmeszesedés, a csontritkulás, a rák és az öregedés védelmében. Az öregedés folyamatának jellemzői, hogy a lágy szövetek (szívbillentyű, mirigyek, vérerek) elmeszesednek. Kutatásokkal bizonyították, hogy ennek oka nem az, amit tévesen hittünk eddig, vagyis hogy a táplálkozással bevitt kalcium okozza, hanem az, hogy az öregedéssel folyamatosan veszítjük el a kalcium egyensúly fenntartásának képességét.

K2-vitamin készítmények a webáruházban>>>

A K-vitamin segít gyorsan visszaállítani a kalcium egyensúlyt. A K-vitamin csökkenésével a kalcium hasznosulása is romlik. Ennek kedvezőtlen hatásai gyors csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez, törékeny csontokhoz, illetve a szív- és érrendszer rossz működéséhez vezet. Ezek a betegségek a civilizált országokban a munkaképtelenség és a halálozás vezető okai.

A K-vitamint 1929-ben fedezték fel, és kezdetben azt gondolták, csak a normál véralvadáshoz van rá szükség. Ma már azonban bizonyított, hogy fontos szerepe van a csontok és az érrendszer egészségének fenntartásában, nélkülözhetetlen a sejtnövekedés szabályozásában, a sejtek vándorlásában, szaporodásában, emellett pedig támogatja az immunrendszer működését és gátolja a krónikus gyulladásokat.

 

Hogyan alakul ki a meszesedés?

A homocisztein vagy az oxidálódott alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) sérülést okozhat az erek belső falán, az endotheliumban. Az érfal, hogy gyógyítsa a sérülést, kollagén bevonatot képez a sérülésen. Ez a kollagén bevonat magához vonzza és felhalmozza a kalciumot, és egy csontra emlékeztető kemény anyagot képez. Ezt hívjuk úgy, hogy az erek merevvé válnak. Sok kutatás bizonyítja, hogy a K2-vitamin hiánya gyorsítja az erek meszesedését. Ellenben ha megfelelő a K-vitamin szint a szervezetben, akkor az a csontokban tartja a kalciumot, ezzel megelőzve, hogy az érfalakban rakódjon le.

Sok öregedéssel kapcsolatos betegség kapcsolható össze a meszesedéssel. Ilyen betegségek a vesekő, az ízületi  gyulladás, a szürke hályog, a szívbillentyű elégtelenség, a csonttörés, a ráncos bőr, a csontkinövések, a szenilitás és természetesen a szív erek elmeszesedése. A K-vitamin optimális szintjének helyreállítása segíthet megvédeni minket ezekkel a betegségekkel szemben.

 

Hogyan segít a K2-vitamin a csontritkulás megelőzésében?

csontritkulás ellen K2-vitaminA K2-vitaminnak kulcsszerepe van az osteoclastok túlzott aktivitásának megfékezésében és a csontozat leépülésének megakadályozásában. Az osteoclast nevű sejtek felelősek azért, hogy az elöregedett csontot lebontsák, így elősegítve a megújulását. Ha ezeknek a sejteknek túl nagy az aktivitásuk, legyengítik a csontot és ez csontritkuláshoz vezet. Másik fontos szerepe a csontokban, hogy fokozza az új csont képződését, lehetővé téve, hogy az osteocalcin a vérből a kalciumot a csontokba építse.

 


K-vitamin és a rák kapcsolata

A rákkutatása célja, hogy olyan összetevőket azonosítsanak, amelyek előidézik a rákos sejtek önpusztítását. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a K2-vitamin serkenti a sejtelhalást és az önpusztítást. Laboratóriumi eredmények szerint a K2-vitamin gátló hatást fejt ki a myelómák és a nyirokrákok fejlődésére, ami lehetséges alkalmazását jelenti e nem ritka rákokban szenvedőknek és serketi a leukémiás sejtek önpusztítását.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány szerint, magasabb K-vitamin bevitel mellett csökkenhet a rák kialakulásának és a daganatos betegség okozta halálnak a kockázata. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők magas  K2-vitamin fogyasztás mellett 28%-kal kisebb eséllyel haltak meg a rák bármely típusában, mint a csoport legkevesebb K2-vitamint fogyasztó tagjai. Dr. Linseisin és kollégái rámutattak, hogy e vitamin gátolni látszik a rákos sejtek növekedését és stimulálni az abnormális sejtek önmegsemmisítő folyamatait.

 

A K2-vitamin előnyei a K1-vitaminnal szemben

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a phillokinon. Két fő formáját különböztetjük meg, a K1- és a K2-vitamint. A K1-vitamint a zöld növények szintetizálják. A K2-vitamint a vastagbélben egy baktérium termeli, innen a bélfalon át a véráramba jut, ahol a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul. Ezen kívül az egészséges, erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is része van. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadionnak nevezünk. Bár a szervezetben a K1-vitamin egy része K2-vé konvertálódik, jelentős előny származik a K2 kiegészítő szedésével. A K2-vitamin felszívódása relatíve hatásos, míg a K1 a növényekből viszonylag gyengén szívódik fel.

K2-vitamin készítmények a webáruházban>>>

 

A K2-vitamin szívre gyakorolt hatása

K2-vitamin jótékony hatása  a szívreA Rotterdami Szív Vizsgálat (Rotterdam Heart Study) kutatást végzett a K-vitamin szívre gyakorolt hatásáról és 4800 személyt követett hét éven át. Akik a vizsgálatban nagyobb mennyiségben fogyasztottak K2-vitamint, azoknál 57%-kal csökkent a szívhalálozás a kevesebb K2-vitamint fogyasztókhoz képest. Ugyanezt a hatást nem találták meg a K1-vitamin esetében. A nagyobb K2-vitamin fogyasztás az aortában kevesebb kalcium lerakódást eredményezett, míg a kevesebb K2-vitamint fogyasztóknál valószínűbben jelentkezett közepes vagy súlyos meszesedés. A rotterdami vizsgálat mérete és minősége hitelesíti a K2-vitamin és a csökkent szívbetegség kockázat közti erős kapcsolatot, és azt mutatja, hogy a K2-vitamin kedvező kardiovaszkuláris hatása az érelmeszesedés gátlásán keresztül fejti ki hatását.

 

Ajánlom figyelmedbe a webáruházunkban legtöbbet rendelt K2-vitamin készítményt, a
GAL K2+D3-vitamin Forte Cseppeket

GAL K2-D3-Vitamin forte cseppek 20 ml

Kosárba

 Forrás: www.mindentazegeszsegrol.blog.hu


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek