Az Orvosi Citromfű az Év Gyógynövénye 2014-ben!

2014. 06. 07. 12:15:00
Az Orvosi Citromfű az Év Gyógynövénye 2014-ben!

Az orvosi citromfű, az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező európai gyógynövény, amely sokoldalú felhasználhatóságával napjaink orvoslásának is része. A citromfű belsőleg stressz, alvászavar, nyugtalanság, emésztési panaszok, külsőleg pedig herpesz kezelésére alkalmazott növény.
A citromfűvel kapcsolatos kutatásokban számos hazai kutató ért el elévülhetetlen eredményeket. A citromfű Év Gyógynövényévé választása az ő munkájuk elismerése is.

Stresszoldó, idegnyugtató gyógynövény a citromfűA Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította el új kezdeményezését, az Év Gyógynövénye választást. A hazai gyógynövényeket szeretné így népszerűsíteni és szélesebb közönségnek bemutatni jótékony hatásukat. Első alakommal 2013-ban a májregeneráló hatású Máriatövis lett az Év Gyógynövénye, 2014-ben pedig az Orvosi citromfű nyerte el méltán, ezt a címet.

A citromfű leginkább stresszoldó gyógynövényként ismert, de köztudott, hogy illóolaja az egyetlen természetes szer a herpesz vírus ellen.

Napjainkban számos gyógyszer alapanyaga. Tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható, tradicionális, ugyanakkor modern gyógynövény. A népgyógyászatban görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére és idegnyugtatóként használják.

A citromfű a nagyon biztonságosan alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Ellenjavallata, gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek. Nyugtatóként, szorongásoldóként alkalmazva hozzászokás nem alakul ki.

Az orvosi citromfű ezek miatt a nagyszerű tulajdonságai miatt, méltán nyerte el 2014-ben az Év gyógynövénye címet.


Kapcsolódó cikkek: