A Rooibos tea ezért hatékony a cukorbetegség gyógyításában

A Rooibos tea ezért hatékony a cukorbetegség gyógyításában

A Dél-Afrikából származó vöröstea, a rooibos, amellett, hogy egy rendkívül kellemes ízű ital, számos gyógyhatással rendelkezik. Ezek között kiemelkedő a diabéteszre gyakorolt jótékony hatása, mely a benne lévő polifenoloknak köszönhető.

Rooibos teák a webáruházban>>>

Rooibos tea cukorbetegeknekA polifenolok növényekben előforduló vegyületek, melyek többek között a zöldségek, a gyümölcsök, valamint egyes italok (pl. borok) jellegzetes színének, illatának kialakításáért felelősek. Az emberi szervezetben nem tápanyagként hasznosulnak, ám az egészségre számos előnyös hatással bírnak. Így például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, keringési rendszert védő hatásaik ismertek.

A Rooibosban lévő polifenolokról bizonyított, hogy segítenek a vércukorszint csökkentésében, így erős anti-dibétesz hatást fejtenek ki.

A Rooibos hatékonyan gyógyítja az 1. és 2. cukorbetegséget, illetve inzulin rezisztenciában szenvedőknél alkalmazható a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

A Rooibos gazdag forrása egy ritka glikolizált növényi polifenolnak, az Aspalathin-nak, mely segíthet a diabetes megelőzésében, kezelésében.

Ez azon a tényen alapul, hogy az aspalathin stimulálja a glükóz felvételét az izomszövetben, és elősegíti az inzulin leadását a hasnyálmirigyben Ezenkívül kimutatták, hogy az aspalathin gátolhatja a cukor- és zsírtermelést stimuláló májenzimek előállításáért felelős géneket. Ez alacsonyabb glükózképződéshez vezet. Ugyanebben a vizsgálatban kimutatták, hogy az aspalathin stimulálja az inzulin termelést a hasnyálmirigy sejtjeiben, amelyek pozitívak az 1. és 2. cukorbetegségben. Az Aspalathin gátolhatja a magas vércukorszint okozta gyulladást.

Egy másik tanulmány 85 diebéteszes férfin végzett kontroll vizsgálatot a rooibos kivonataival, polifenoljaival, és megállapította, hogy a vércukorszintek szignifikánsan alacsonyabbak voltak azoknál, akiket a rooibos fenolos vegyületeivel kezeltek.

Rooibos teák a webáruházban>>>

Különös figyelmet fordítottak a Phytomedicine folyóirat 2013 júliusában közzétett tanulmányára. Ebben a tanulmányban kiderült, hogy az Aspoathin-dúsított zöld Rooibos kivonat csökkentheti az egér izomsejtjeinek inzulinrezisztenciáját, és jelentősen növeli az inzulinfelvételt. Ez tehát nagyon alkalmas eszköz a cukorbetegség elleni küzdelemre.

Egy másik rooibosban lévő polifenolnak, a luteolinnak is diabéteszes hatása van, mivel gátolja az új cukrok és zsírok kialakulását elősegítő enzimek szintézisét.

A magas vércukorszint által kiváltott érrendszeri gyulladást csökkentheti a Orientin flavonoid, mely szintén jelen van a rooibosban.

Így a Rooibos szinte minden legfontosabb polifenoljának anti-diabetikus hatása van. Ez az átfogó csomag a Rooibos és a cukorbetegség gyógyító ereje pozitív eredményeihez vezet.

 

A cikk német nyelvű forrása: https://www.rooibos.org/diabetes/

Írta: Dr. Jörg Schweikart


Kapcsolódó cikkek