Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Fekete nadálytő az Év Gyógynövénye 2021-ben!

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) gyógynövény jótékony hatása bizonyára ismert azok körében, akik szenvedtek már valamilyen balesetet vagy sportsérülést, esetleg csonttörést.

Fekete nadálytő az év gyógynövénye 2021-ben!A fekete nadálytövet a gyógyászatban zúzódások, csonttörések kezelésére használják, erre utal a növény egyik népies neve is (forrasztófű). Már az ókorban is alkalmazták hasonló céllal: a csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák a fekete nadálytőből készült krémeket, masszázsolajokat vagy házilag készített pakolásokat.

A fekete nadálytőnek klinikai kísérletekben bizonyított fájdalomcsillapító, valamint gyulladás- és ödémacsökkentő hatását dokumentálták.

Immár hagyománynak mondható, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta minden évben megszervezi az Év Gyógynövénye választást. A hazai gyógynövényeket szeretné így népszerűsíteni és szélesebb közönségnek bemutatni jótékony hatásukat. A máriatövis, az orvosi citromfű, a galagonya, a kamilla, a mák, a levendula, az orbáncfű és a bíbor kasvirág után a fekete nadálytő lett az idei év győztese.

Gyógyhatását tekintve méltán viseli a 2021. Év Gyógynövénye címet, hiszen a fekete nadálytő nagymúltú, hazánkban is honos gyógynövény, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként is forgalomban van. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott, és elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel.

A fekete nadálytő gyógyhatásiról itt olvashatsz többet>>>


Kapcsolódó cikkek