A zsírok évekig az első számú közellenségnek számítottak. A finomított cukorral kapcsolatban legfeljebb a fogszuvasodás és az elhízás veszélyeit szokás emlegetni, holott a tudósok már régóta csak „fehér méregként” emlegetik. Vajon melyik a nagyobb ellenségünk: a zsír vagy a cukor?
Ha egy nő frizurát változtat, szokás világrengető változásokat feltételezni a háttérben. És valóban. Ideért az igazság. Amikor Michelle Obama új frizurával lépett a kamerák elé egy merőben új világnézettel rukkolt elő. Ez az új ideológia – legalábbis számomra – jóval sarkosabb, mint a régi.
A first lady új szabályok bevezetését szorgalmazza az élelmiszeriparban. Olyan címkék használatát, amelyek a figyelmet az étkezési zsírokról a legalább annyira kártékony hozzáadott cukrokra irányítanák.
Nagy nap ez a zsírok számára.
Évekig az első számú közellenségnek számítottak. Ezennel kimondatott, hogy nem bűnösök, sőt egyenesen hasznosak. Amikor a második világháborút követően ugrásszerűen megnőtt a kórosan elhízottak száma, a táplálkozáskutatók abban bíztak, hogy ha visszaszorítják a zsírfogyasztást, az alacsonyabb kalória bevitel gátat szab a hízási hullámnak. Az egészséges táplálkozás jegyében a nyolcvanas évektől csökkentett zsírtartalmú „light” termékeket dobtak piacra az élelmiszergyárak.
Ma már tudjuk, hogy sok vitamin eleve zsírban oldódik, a zöldségekben található tápanyag is jobban be tud épülni, ha kevés – akár állati eredetű – zsírral keveredik. Az amerikai first lady és a WHO azt szeretné elérni, hogy a fő energia- és tápanyagszállítónk ne a cukor, hanem a zsírsavak legyenek.
Ez nem lesz egyszerű. Az utóbbi három évtizedben a gyártók ugyan drasztikusan csökkentették az élelmiszerek zsírtartalmát, ám ezzel párhuzamosan növelték a hozzáadott cukrok arányát. Elvégre valamivel jól is kell lakni. Csaknem tízszer annyi cukrot fogyasztunk, mint dédanyáink.
Michelle Obama bejelentése azért is forradalmi, mert a táplálkozástudományi kutatások részben az élelmiszer-ipari konszernek támogatásától függnek.
A finomított cukorral kapcsolatban legfeljebb a fogszuvasodás és az elhízás veszélyeit szokás emlegetni, holott a tudósok már régóta csak „fehér méregként” emlegetik. Magáért beszél az a nem túl széles körben publikált würzburgi kutatás, amely kimutatta, hogy a cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav keletkezik a szervezetben, amely védi a daganatos sejteket és gyengíti az épeket,ezért rákos betegeknek szénhidrátmentes diétát tanácsos tartani.
Az apró kis címke a dobozokon milliárdos károkat okozhat az agyoncukrozott, de egészségesnek hitt termékek gyártói számára. Hogy nekünk, édesszájúaknak mit jelent, azt nem is lehet szavakba önteni. Persze egészen csendben reménykedhetünk, hogy a cukrot is rehabilitálják valamikor.
Van-e más alternatívája a cukornak?
A finomított répacukor helyett válassz természetes édesítőket. Az egészségtudatosság jegében ma már számtalan cukor helyettesítőt lehet kapni, amelyek kevésbé károsak.
Nyírfacukor
A nyírfacukor egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése azonos a hagyományos kristálycukoréval. A nyírfacukor amellett, hogy természetes és élettanilag kedvező hatású, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Édesítő hatása nagyon hasonló a répacukoréhoz, de csupán kétharmad annyi energiát tartalmaz. A nyírfacukor fogyasztása nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztás.
Finoman édes, karamelles ízű, könnyen oldódó természetes édesítő. Alacsony energiaszintje miatt fogyókúrához is bátran használhatod. A legtöbb cukorhelyettesítővel szemben a kókuszvirág cukor rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.
Úgy készítik, hogy a kókuszpálma virágjának édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 16 féle aminosav nagy része nem vész el, ezért ezek a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe.
Az Eritrit egy 100%-ban természetes anyag, mely gyümölcsökben is előfordul. A cukorhoz hasonlóan édes ízű, nincs kellemetlen mellékíze. Glikémiás indexe: 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
A kristálycukorhoz hasonló állagú, de édesítő ereje a cukorhoz képest alacsonyabb (kb. 60-80%-os).
A gyorsétel nem feltétlenül jelent rosszat, még ha össze is kapcsoljuk az egészségtelen étkezés képével. Gyorsételt lehet otthon is készíteni egészséges hozzávalókból, pár perc alatt...
A méz évezredek óta fontos gyógytápláléka az emberiségnek. Nem véletlenül. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Az egyes mézfajtákat különböző betegségekben kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk. A méz a legtermészetesebb és leghatékonyabb immunerősítő és gyógyító "étrend-kiegészítő".
Minden betegségből való felgyógyulás alapvető követelménye az életmódváltás, hiszen ugyanazzal az életmóddal, amely betegségbe taszított bennünket, nehezen képzelhető el, hogy változást érjünk el. Az első, amin változtatni tudunk, az étkezésünk. A paleo diétára való áttérés a legtöbb betegséget megszünteti, vagy jelentősen mérsékli. Cikkünkből megismerheted a paleolit táplálkozás lényegét és hatását a szervezetünkre.
A jó minőségű termelői mézhez hozzáadott fűszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetsz, méghozzá nagyon egyszerűen. A nyár bővelkedik hozzá kiváló gyógynövényekkel. Ősszel és télen pedig nagy hasznát veheted majd a magad készítette gyógymézeknek, hiszen minőségüket kb. egy1 évig megőrzik.
A prosztata egészsége kulcsfontosságú a férfiak általános jólétéhez, különösen ahogy öregszenek. Az egészséges étrend szerepe ebben az összefüggésben vitathatatlan. Nézzük meg részletesen, hogyan befolyásolja a táplálkozás a prosztata egészségét, és mely ételek és tápanyagok játszanak fontos szerepet ebben.
Cukorbeteg diéta, fogyókúra vagy egészséges táplálkozás – bármelyik étrendet is követed, a finomított répacukor biztosan nem illeszkedik bele. Ma már számos természetes édesítőszer közül választhatsz, melyek egészségesebbek a cukornál, alacsony a glikémiás indexük és kalóriaszegények is. Melyikről mit érdemes tudnod ahhoz, hogy számodra a legmegfelelőbbet válaszd? Ezzel az összeállítással szeretnék segíteni Neked eligazodni a különféle édesítők között.