Vajon a cukor vagy a zsír a károsabb?

Vajon a cukor vagy a zsír a károsabb?

A zsírok évekig az első számú közellenségnek számítottak. A finomított cukorral kapcsolatban legfeljebb a fogszuvasodás és az elhízás veszélyeit szokás emlegetni, holott a tudósok már régóta csak „fehér méregként” emlegetik. Vajon melyik a nagyobb ellenségünk: a zsír vagy a cukor?


Kockacukrok

Ha egy nő frizurát változtat, szokás világrengető változásokat feltételezni a háttérben. És valóban. Ideért az igazság. Amikor Michelle Obama új frizurával lépett a kamerák elé egy merőben új világnézettel rukkolt elő. Ez az új ideológia – legalábbis számomra – jóval sarkosabb, mint a régi.

A first lady új szabályok bevezetését szorgalmazza az élelmiszeriparban. Olyan címkék használatát, amelyek a figyelmet az étkezési zsírokról a legalább annyira kártékony hozzáadott cukrokra irányítanák.

Nagy nap ez a zsírok számára.

Évekig az első számú közellenségnek számítottak. Ezennel kimondatott, hogy nem bűnösök, sőt egyenesen hasznosak. Amikor a második világháborút követően ugrásszerűen megnőtt a kórosan elhízottak száma, a táplálkozáskutatók abban bíztak, hogy ha visszaszorítják a zsírfogyasztást, az alacsonyabb kalória bevitel gátat szab a hízási hullámnak. Az egészséges táplálkozás jegyében a nyolcvanas évektől csökkentett zsírtartalmú „light” termékeket dobtak piacra az élelmiszergyárak.

Ma már tudjuk, hogy sok vitamin eleve zsírban oldódik, a zöldségekben található tápanyag is jobban be tud épülni, ha kevés – akár állati eredetű – zsírral keveredik. Az amerikai first lady és a WHO azt szeretné elérni, hogy a fő energia- és tápanyagszállítónk ne a cukor, hanem a zsírsavak legyenek.

Ez nem lesz egyszerű. Az utóbbi három évtizedben a gyártók ugyan drasztikusan csökkentették az élelmiszerek zsírtartalmát, ám ezzel párhuzamosan növelték a hozzáadott cukrok arányát. Elvégre valamivel jól is kell lakni. Csaknem tízszer annyi cukrot fogyasztunk, mint dédanyáink.

Kockacukor kanálonMichelle Obama bejelentése azért is forradalmi, mert a táplálkozástudományi kutatások részben az élelmiszer-ipari konszernek támogatásától függnek.

A finomított cukorral kapcsolatban legfeljebb a fogszuvasodás és az elhízás veszélyeit szokás emlegetni, holott a tudósok már régóta csak „fehér méregként” emlegetik. Magáért beszél az a nem túl széles körben publikált würzburgi kutatás, amely kimutatta, hogy a cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav keletkezik a szervezetben, amely védi a daganatos sejteket és gyengíti az épeket, ezért rákos betegeknek szénhidrátmentes diétát tanácsos tartani.

Az apró kis címke a dobozokon milliárdos károkat okozhat az agyoncukrozott, de egészségesnek hitt termékek gyártói számára. Hogy nekünk, édesszájúaknak mit jelent, azt nem is lehet szavakba önteni. Persze egészen csendben reménykedhetünk, hogy a cukrot is rehabilitálják valamikor.
 

Van-e más alternatívája a cukornak?

A finomított répacukor helyett válassz természetes édesítőket. Az egészségtudatosság jegében ma már számtalan cukor helyettesítőt lehet kapni, amelyek kevésbé károsak.
 

Nyírfacukor

Nyírfacukor 1000 gA nyírfacukor egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése azonos a hagyományos kristálycukoréval. A nyírfacukor amellett, hogy természetes és élettanilag kedvező hatású, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Édesítő hatása nagyon hasonló a répacukoréhoz, de csupán kétharmad annyi energiát tartalmaz. A nyírfacukor fogyasztása nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztás.

Kosárba
 

 

Kókuszvirág cukor

Greenmark kókuszvirág cukor 500 gFinoman édes, karamelles ízű, könnyen oldódó természetes édesítő. Alacsony energiaszintje miatt fogyókúrához is bátran használhatod. A legtöbb cukorhelyettesítővel szemben a kókuszvirág cukor rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Úgy készítik, hogy a kókuszpálma virágjának édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 16 féle aminosav nagy része nem vész el, ezért ezek a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe.

Kosárba


Eritrit

Benefitt Eritrit édesítőszer 500 gAz Eritrit egy 100%-ban természetes anyag, mely gyümölcsökben is előfordul. A cukorhoz hasonlóan édes ízű, nincs kellemetlen mellékíze. Glikémiás indexe: 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A kristálycukorhoz hasonló állagú, de édesítő ereje a cukorhoz képest alacsonyabb (kb. 60-80%-os). 

Kosárba

 

 

Felhasznált forrás: Metropol – 2014.03.13-i szám
Írta: Vass Virág

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek

Kapcsolódó tartalmak

A méz gyógyhatásai

A méz gyógyhatásai

A méz évezredek óta fontos gyógytápláléka az emberiségnek. Nem véletlenül. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Az egyes mézfajtákat különböző betegségekben kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk. A méz a legtermészetesebb és leghatékonyabb immunerősítő és gyógyító "étrend-kiegészítő".

Gyógyulj paleo diétával!

Gyógyulj paleo diétával!

Minden betegségből való felgyógyulás alapvető követelménye az életmódváltás, hiszen ugyanazzal az életmóddal, amely betegségbe taszított bennünket, nehezen képzelhető el, hogy változást érjünk el. Az első, amin változtatni tudunk, az étkezésünk. A paleo diétára való áttérés a legtöbb betegséget megszünteti, vagy jelentősen mérsékli. Cikkünkből megismerheted a paleolit táplálkozás lényegét és hatását a szervezetünkre.

Így készíts gyógymézet házilag

Így készíts gyógymézet házilag

A jó minőségű termelői mézhez hozzáadott fűszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetsz, méghozzá nagyon egyszerűen. A nyár bővelkedik hozzá kiváló gyógynövényekkel. Ősszel és télen pedig nagy hasznát veheted majd a magad készítette gyógymézeknek, hiszen minőségüket kb. egy1 évig megőrzik.

Táplálkozás és a prosztata egészsége

Táplálkozás és a prosztata egészsége

A prosztata egészsége kulcsfontosságú a férfiak általános jólétéhez, különösen ahogy öregszenek. Az egészséges étrend szerepe ebben az összefüggésben vitathatatlan. Nézzük meg részletesen, hogyan befolyásolja a táplálkozás a prosztata egészségét, és mely ételek és tápanyagok játszanak fontos szerepet ebben.

Természetes édesítők, avagy a cukor egészségesebb alternatívái

Természetes édesítők, avagy a cukor egészségesebb alternatívái

Cukorbeteg diéta, fogyókúra vagy egészséges táplálkozás – bármelyik étrendet is követed, a finomított répacukor biztosan nem illeszkedik bele. Ma már számos természetes édesítőszer közül választhatsz, melyek egészségesebbek a cukornál, alacsony a glikémiás indexük és kalóriaszegények is. Melyikről mit érdemes tudnod ahhoz, hogy számodra a legmegfelelőbbet válaszd? Ezzel az összeállítással szeretnék segíteni Neked eligazodni a különféle édesítők között.