3 fontos vitamin, amire fokozottan szükséged van a menstruáció alatt

Különösen ügyelned kell a megfelelő vitaminbevitelre a menstruációs vérzés idején.

Ahhoz, hogy egészséges testben élhess, mindig oda kell figyelned a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre. Nőként a menstruáció miatt ez különösen lényeges, és vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok, amelyek főként a menzesz körüli időszakban fontosak.

Nemcsak a közérzeted lesz jobb és a hormonháztartásod kiegyensúlyozottabb, de a menstruációs görcsök és maga a vérzés is enyhülnek, ha nem szenvedsz hiányt a fentiekben. Íme, a legfontosabb ásványi anyagok és vitaminok a menstruáció alatt.

 

Görcsök, rossz közérzet ellen

E-vitaminA legtöbb nőt a kellemetlen közérzet, a rossz hangulat és a fájdalmas görcsök zavarják a legjobban a menstruáció alatt. A görcsök kialakulásának egyik legfőbb okozója a prosztaglandin hormon, ugyanis ez idézi elő a fájdalmas méhösszehúzódásokat.

Az E-vitamin fontos szerepet játszik a prosztaglandinszint szabályozásában, így a vitamin pótlása enyhítheti az alhasi görcsöket. Ezen kívül a feszülő, nyilalló mellfájdalmat is csökkenti. Természetes úton leginkább csonthéjasokkal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel juttathatod a szervezetedbe.

 

 

Menstruáció előtti feszültség oldására

D-vitamin 3000 NENincs nő, aki a menstruációt megelőző néhány napban ne tapasztalná a megmagyarázhatatlan feszültséget. Ilyenkor úgy érezheted, hogy szinte minden idegszálad ki van hegyezve, és a legkisebb dologra is ugrasz. A hangulatingadozást, idegességet a ciklus ezen szakaszában bekövetkező kalciumszint csökkenés idézi elő. Érdemes ezekben a napokban több kalciumot tartalmazó ételt fogyasztani, hogy ne legyen ennyire drasztikus a hatás. Egyél tejtermékeket, magvakat, tojást. A könnyebb felszívódásért kombináld D-vitaminnal, így segíted, hogy a bevitt kalcium jelentősebb része beépüljön.

 

 

A vérzés szabályozására

B6-vitaminHa minden hónapban megnehezíti az életedet a túl erős, esetleg rendszertelen vérzés, B6-vitaminnal javíthatsz a helyzeten. Ügyelj rá, hogy 50 és 100 mg közötti adagot vigyél be a szervezetedbe - ezen mennyiség fölött ugyanis már nem hasznos, hanem káros. A legjobb természetes B6-vitamin forrás a hal, a banán, a mogyoró és a máj - utóbbi a vashiányra is megoldást jelenthet.

Fejfájással, migrénnel kísért menstruáció esetén a B6-vitamint kombináld magnéziummal, amely a feszült, ingerlékeny kedélyállapoton is javít. Gabonafélékkel, tejtermékekkel és barna rizzsel természetes módon viheted be a szervezetbe. Az ajánlott napi mennyiség 200 mg.

 

 

Forrás: www.femina.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek